Hlavní obsah

Yamaha dodá pohon pro nové kupé od Caterhamu

Caterham Project V, koncept představený v loňském roce, se zřejmě dočká i produkční verze. Čistě elektrické pohonné ústrojí dodá společnost Yamaha.

Foto: Caterham

Caterham Project V

Článek

Automobilka Caterham se během loňského Festivalu rychlosti v Goodwoodu pochlubila konceptem kompaktního elektrického sportovního kupé, které kromě zajímavého designu slibovalo i zajímavé parametry, včetně hmotnosti do 1,2 tuny.

Project V přitom nezůstane pouze konceptem, britská automobilka totiž pracuje na vývoji jeho prototypu, na kterém spolupracuje s japonskou společností Yamaha, která by měla dodat lehké a kompaktní elektrické pohonné ústrojí. Na jeho vývoji se nyní pracuje v Tokiu, kde má firma výzkumné a vývojové oddělení.

Ačkoliv je Yamaha známá především ve světě motocyklů, v minulosti už se zapojila do vývoje řady automobilů, respektive pohonných jednotek. Podílela se na vývoji Toyoty 2000GT, vývoji motoru V10 pro Lexus LFA, motoru V8 pro Volvo nebo motorů pro automobilku Ford.

Funkční prototyp konceptu Caterham Project V by měl být hotový zhruba v polovině příštího roku, zatím ovšem není zřejmé, jaké parametry vůz nabídne. Koncept ale sliboval elektromotor na zadní nápravě o výkonu 200 kW (272 k).

Koncept by tak měl být schopen zrychlení z nuly na 100 km/h pod 4 sekundy a maximální rychlost by měla dosahovat až 230 km/h. Baterie s kapacitou 55 kWh pak slibovala dojezd okolo 400 kilometrů a podporu rychlonabíjení při výkonu 150 kW.

Představení produkčního vozu se očekává v roce 2026, jedním z konkurentů by tak mohlo být i čistě elektrické Porsche Cayman nové generace.

Caterham se pouští do elektromobility, představil prototypy elektrického sevenu

AutoMoto

Caterham Seven končí s atmosférickým motorem, model 485 se loučí speciální edicí

AutoMoto

Výběr článků

Načítám