Hlavní obsah

Výroba VW Polo v Evropě končí, španělský závod se chystá na elektromobily

Po 40 letech končí výroba Volkswagenu Polo na evropském kontinentu, pokračovat bude v Jižní Africe. Španělská továrna bude v budoucnu upravena pro výrobu elektrických SUV.

Foto: Volkswagen

VW Polo GTI Edition 25

Článek

Volkswagen Polo patří dlouhodobě mezi úspěšné zástupce segmentu malých automobilů. Za prvních osm měsíců letošního roku se s prodeji lehce přes 90 000 prodaných kusů dostal na osmou příčku v první desítce automobilů prodávaných na evropském kontinentu.

Navzdory stále slušným prodejům však popularita modelu pomalu klesá. Pro automobilku už tak zřejmě nebyl důvod dál držet produkci ve dvou továrnách současně. V červenci tohoto roku proto ukončila výrobu modelu VW Polo ve španělském závodu Pamplona, jak uvádí Carscoops.

Foto: Petr Horník, Novinky

Volkswagen Polo GTI

Výroba modelu přitom ve Španělsku začala již v roce 1984 s druhou generací modelu. Za 40 let pak ve Španělsku vzniklo kolem 8,4 milionu kusů modelu VW Polo. V jeho výrobě však nyní bude pokračovat už jen jihoafrický závod Kariega v JAR.

Ve španělském závodě Pamplona bude dál probíhat výroba modelů T-Cross a Taigo, do budoucna se zde ale počítá především s výrobou nových elektrických SUV pod značkami Volkswagen a Škoda.

Podle Auto News by se mělo jednat o elektromobily postavené na upravené platformě MEB, která bude zkrácena a primárně nabídne pohon předních kol. V obou případech by se mělo jednat o dostupné elektrické modely, přičemž v podání VW by mělo jít o produkční ID2all, škodovácký model by měl nést jméno Epiq.

Test Volkswagenu Polo GTI: Kapesní raketa na každý den

Testy

Výběr článků

Načítám