Hlavní obsah

Volkswagen vyvíjí speciální logo, které má zabránit srážce se zvěří

RooBadge vznikl v Austrálii, kde má předcházet nebezpečným srážkám s klokany. V budoucnu by však mohl chránit i řidiče před srážkou se zvěří v Evropě.

Foto: Volkswagen

RooBadge

Článek

Ačkoliv se blíží 1. duben, kdy i automobilky často vypouští do světa různé vtípky, novinka z dílny australského zastoupení automobilky Volkswagen, vtipně pojmenovaná RooBadge, by měla být skutečným bezpečnostním zařízením, na jehož vývoji se pracovalo po dobu tří let.

RooBadge je speciální logo, do kterého automobilka zabudovala malé reproduktory. Ty by měly vydávat specifický mix zvuků, které budou odrazovat klokany od silnic a předejdou tak nebezpečným srážkám. Na australských silnicích totiž klokani tvoří až 90 procent sražených zvířat. Pro klokany bývají tyto srážky fatální, nebezpečí ale představují i pro posádku vozidla.

Češi pracují na ekologických materiálech, které omezí srážky vozidel se zvěří

Věda a školy

Název RooBadge vznikl spojením anglické zkratky Roo, používané v Austrálii pro klokany (z anglického kangaroo) a anglického výrazu pro logo (badge). Na jeho vývoji pak automobilka spolupracovala s organizacemi na ochranu přírody i univerzitou v Melbourne.

Zařízení má tvar klasického loga automobilky Volkswagen a navrženo bylo tak, aby se dalo jednoduše vyměnit za původní znak modelu Volkswagen Amarok, který patří k nejpopulárnějším pick-upům svého segmentu v Austrálii.

Za logem je několik reproduktorů, které vydávají mix přírodních i umělých zvuků, jež by měly klokany odhánět. Zařízení přitom spolupracuje se softwarem v autě, který podle informací z GPS vyhodnocuje, v jakých oblastech zvuky spustit a jaký tón použít. V různých oblastech Austrálie se totiž vyskytují různé druhy klokanů, kteří reagují na odlišné podněty.

Během tříletého vývoje už zařízení prošlo stacionárními testy, kdy bylo umístěno do vozidla na golfovém hřišti, kde se klokani zdržovali. Zvuk byl spuštěn pohybovými senzory a vědci na základě pozorování zjistili, že skutečně klokany z místa odrazuje.

Po úspěšných testech zařízení získalo povolení k testování v reálném provozu při nízkých rychlostech. V současné době ještě zařízení není na prodej, neboť probíhá detailní ladění zvuků, které vytváří.

Ačkoliv je zatím zařízení umístěno do loga automobilky, do budoucna by mohlo být umístěno i do rámečku pod registrační značkou, což by umožnilo jeho použití na širší paletě vozidel. Australští vývojáři už by navíc měli být v kontaktu s kolegy z Evropy i USA, kde by zařízení mohlo od silnic odhánět místní druhy zvířat.

Australané testují silnici se svítícími čarami

AutoMoto

Výběr článků

Načítám