Hlavní obsah

Volkswagen v Německu údajně zdraží modely se spalovacími motory

Automobilka Volkswagen nedávno přiznala, že její finanční situace není dobrá. Obtížnou situaci, do které se dostala, se snaží řešit řadou opatření. Jedním z nich by mělo být i zvyšování cen, které se však zřejmě bude týkat především modelů se spalovacími motory.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německá automobilka Volkswagen poprvé v historii hrozí uzavíráním továren a s tím spojeným propouštěním. Existují ovšem i další cesty, jak získat finance.

Podle webu Carscoops, který se odvolává na německý magazín kfz-betrieb, se automobilka chystá zvednout ceny modelů se zážehovými a vznětovými motory o 2,1 až 4,2 procenta, pouze s výjimkou modelu Polo. Ke zdražení by mělo podle uniklého dokumentu dojít od 12. září, poslední objednávky za nižší ceny tak budou akceptovány 11. září.

Podle kfz-betrieb měla být informace sdílena mezi německými dealery dopisem od automobilky. O možném zdražení na jiných trzích tak zatím nic nevíme. Zpráva nezmiňuje elektromobily, ani jejich zdražení však nelze vyloučit. Elektromobily se ovšem prodávají pod jiným dealerským modelem, informace tak může být oznámena samostatně.

Odbory chtějí odvrátit zavírání továren Volkswagenu pomocí čtyřdenního pracovního týdne

Ekonomika

Kromě zvýšení cen samotných automobilů se spalovacími motory měla společnost doporučit také zvýšení cen volitelného vybavení. Jako příklad se uvádí střešní okno, rezerva, lepší infotainment, head-up displej či jiné volitelné prvky.

Automobilka zatím zahraniční spekulace o zvyšování cen nekomentovala, nebylo by to však poprvé, kdy ceny spalovacích modelů VW rostou. K růstu cen došlo například na jaře roku 2023.

Chybí nám odbyt pro dva závody, tvrdí vedení Volkswagenu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám