Hlavní obsah

Volkswagen uvedl dva off-roady znovuzrozené značky Scout

Automobilka Scout Motors coby oživená značka International Harvester formou start-upu podporovaného Volkswagenem odhalila dva modely. SUV Traveler a pick-up Terra jsou elektrickými off-roady.

Foto: Scout

Scout Traveller a Terra

Článek

Novinky byly odhaleny ve formě téměř produkčního konceptu, přičemž obě mají být uvedeny do výroby v roce 2027.

Oba vozy budou založeny na platformě karoserie na rámu, která údajně zcela nesouvisí s architekturou MEB a PPE pro elektromobily koncernu Volkswagen s 800V architekturou. Baterie a elektroniku dodá kanadská firma Magna.

Tento pár byl původně koncipován jako čistě elektrické oživení původních modelů Scout vyrobených v letech 1960 až 1980, avšak nakonec bude nabízen i s volitelnými benzínovými prodlužovači dojezdu.

Volkswagen Nivus prošel faceliftem, ovlivnit může i evropský model

AutoMoto

Michiganská značka tvrdí, že za to může jak pokles zájmu o elektromobily, tak i kupující, „vyjadřující obavy ohledně dobíjení na cestách“.

Čistě elektrické verze využijí dvojici elektromotorů, a přestože nebyly zveřejněny žádné údaje o výkonu, automobilka uvádí, že poskytne točivý moment téměř 1355 Nm. Na jedno nabití ujede 563 km dle amerických standardů.

Zmíněná verze s prodlužovačem dojezdu nazvaná Harvester nabídne malý benzinový motor určený výhradně k dobíjení vysokonapěťové baterie, čímž se dojezd vozidla prodlouží na více než 805 km.

Vozy Traveller a Terra jsou oba postaveny na platformě karoserie na rámu s tuhou zadní nápravou. Nabízejí téměř 907 kg užitečného zatížení.

Nejen retro

Oba modely mají krátké přední převisy, ale při pohledu z boku je těžké si nevšimnout poněkud dlouhého zadního převisu traveleru. Zaujme retro plná maska na přídi nebo černé detaily a kola s terénními pneumatikami.

Uvnitř se Scout rozhodl pro jednoduchý, ale luxusní design kabin obou modelů. Před řidičem je dvouramenný volant. Nechybí digitální přístrojový štít, zatímco druhá obrazovka slouží jako displej infotainmentu. Zatímco většina funkcí vozidla je umístěna na tomto displeji, součástí je i řada fyzických tlačítek.

Všechny modely značky Scout se budou vyrábět ve Spojených státech v továrně Volkswagenu v Jižní Karolíně, přičemž se očekává, že počáteční ceny pro Terra i Traveler budou pod 60 000 dolarů, v přepočtu 1,4 milionu korun. Pro evropský trh se s vozy Scout alespoň zatím nepočítá.

Zatímco společnost původně plánovala uvést dva modely na trh v roce 2026, nyní uvádí, že výroba a prodej začnou v roce 2027.

Volkswagen ukázal sedmimístné SUV Tayron

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám