Hlavní obsah

Volkswagen spouští integraci chatbotu ChatGPT v nových modelech

Hlasový asistent IDA v moderních vozech značky Volkswagen vybavených nejnovějším softwarem 4.0 již oficiálně nabízí funkci Chat Pro se systémem umělé inteligence ChatGPT.

Foto: Volkswagen

Moderní vozy značky VW již nabízejí funkci umělé inteligence ChatGPT

Článek

Modernizovaný Volkswagen Golf přinesl řadu dlouho očekávaných vylepšení, nečekanou novinkou se však stala integrace funkce ChatGPT do infotainmentu, respektive do systému hlasového asistenta IDA, jenž je součástí softwaru 4.0.

Podporu sofistikovaného chatbotu postupně slibovaly i nové generace modelů Tiguan či Passat, během prvních jízd jsme je ale zatím nevyzkoušeli. Systém totiž měl být aktivní až v průběhu června, přičemž nyní automobilka na svém webu skutečně oznámila jeho zprovoznění.

České firmy experimentují s AI

AI

Přístup k chatbotu je řešen klasicky přes hlasový asistent IDA, který lze vyvolat hlasovým povelem i stiskem tlačítka na volantu. Ovšem zatímco IDA umožní například ovládat některé funkce vozu (např. klimatizaci), chatbot by měl být schopen například informovat o turistických atrakcích, zjistit výsledky sportovních utkání, nebo dokonce řešit matematické úlohy.

Jak přitom automobilka oznámila, systém kromě angličtiny a němčiny podporuje i španělštinu a hlavně češtinu. Na dostupnost ve vozech na českém trhu jsme se proto zeptali i oficiálního zastoupení automobilky.

Foto: Volkswagen

Kabina modernizovaného VW Golf s novým infotainmentem

Funkce Chat Pro (ChatGPT) by měla být sériově dostupná ve většině vozů Volkswagen se softwarem 4.0 (elektromobily z rodiny ID., Tiguan, Passat a Golf), které byly vyrobeny od 35. týdne tohoto roku. Automobily z tohoto týdne už tak budou mít systém z výroby.

Vozy vyrobené dříve, které mají software 4.0 a hlasový asistent IDA, budou o funkci Chat Pro (ChatGPT) automaticky doplněny v aplikaci Volkswagen. Tedy za předpokladu, že zákazník vůz do aplikace zaregistroval. Pokud o systém naopak nestojí, může ho deaktivovat v nastavení režimu soukromí.

AI vyvolává silné obavy na trhu práce, varuje MMF

AI

Výběr článků

Načítám