Hlavní obsah

Volkswagen pozastavuje výrobu ID.4 v USA, řeší problém s klikami

Po velké svolávací akci se automobilka Volkswagen rozhodla dočasně pozastavit výrobu elektrického modelu ID.4 v zámoří. Hledá řešení pro přetrvávající problém s klikami.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.4

Článek

Automobilka Volkswagen zažívá náročné období, které jí v posledních měsících neulehčují ani problémy s klikami čistě elektrického modelu ID.4 pro americký trh. Ty na první pohled nevypadají nijak výjimečně, namísto mechanického systému ale k otvírání využívají systém elektronický, který má problémy se zatékáním vody.

Pokud voda do elektroniky zateče, systém to může vyhodnotit jako povel k otevření dveří, ke kterému pak může dojít prakticky kdykoliv. Tedy i za jízdy. První problémy se objevily již v loňském roce, u vozů vyrobených pro USA ještě v Německu, a automobilka na ně reagovala svolávací akcí pro 35 000 vozidel. Problém ale evidentně přetrvává.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID. 4 GTX

Začátkem září totiž automobilka vyhlásila v USA svolávací akci pro více než 98 000 vozidel, vyrobených již v tamním závodě VW Chattanooga ve státě Tennessee, opět kvůli problémům s klikami. Problémy zatím nezpůsobily žádnou nehodu, značka už kvůli nim ale eviduje 135 reklamací od června 2023 do května 2024, jak uvádí InsiseEV’s.

S ohledem na opakující se problémy se proto automobilka rozhodla dočasně pozastavit prodej modelu na americkém trhu a také pozastavit jeho výrobu v závodě Chattanooga. A to až do nalezení definitivního řešení problému. Tím by měla být především úprava softwaru a případná výměna komponent v klikách za vylepšenou verzi.

Pozastavení výroby by se mělo dotknout až 200 zaměstnanců továrny v Tennessee. Termín obnovení výroby zatím nebyl stanoven, podle Automotive News by se ale měla znovu rozběhnout do začátku roku 2025. Model ID.4 přitom v zámoří už během posledních dvou čtvrtletí vykazoval pokračující meziroční pokles prodejů.

Továrně Volkswagenu v Číně hrozí uzavření, vyrábějí se tam i škodovky

AutoMoto

Volkswagen je v hluboké krizi

Ekonomika

Výběr článků

Načítám