Hlavní obsah

Volkswagen pokračuje s vývojem spalovacích motorů, peníze vezme elektromobilitě

Třetina z 4,4 bilionu korun určených na vývoj elektromobilů půjde na další vývoj spalovacích motorů, uvedl finanční ředitel koncernu Volkswagen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volkswagen (Ilustrační foto)

Článek

Ještě před pár lety se řada automobilek zařekla, že v dohledné době přestane vyrábět spalovací motory. Některé to posunuly o kus dál a přestaly financovat jejich další vývoj. I koncern Volkswagen v minulosti předpovídal, že 80 % jeho prodejů v Evropě budou do konce tohoto desetiletí tvořit elektrická auta. Od roku 2033 chtěl v Evropě prodávat pouze elektromobily.

Růst zájmu o elektromobilitu nicméně uvadá a s tím automobilky přehodnocují své plány. Nejčerstvější informace o změně přicházejí od finančního ředitele koncernu Volkswagen Arna Antlitze, kterého cituje server Automotive News Europe.

Uvedl, že ze 180 miliard eur (4,42 bilionu korun) určených na vývoj elektrických aut půjde třetina na pokračování vývoje spalovacích motorů. A dodal, že „budoucnost bude elektrická, ale minulost ještě nekončí“. Vyhrazených peněz „je třetina a zůstane to tak“, rozptýlil spekulace o dalších změnách.

Některé automobilky z koncernu Volkswagen už přechod na výrobu jen elektrických aut přehodnotily. U Bentley zněl původní plán na tuto změnu na rok 2030, nyní je termín odsunut o tři roky. Značka také zvažuje, že by pro budoucnost spalovacích motorů mohla být zajímavá syntetická paliva.

Bentley odkládá svůj první elektromobil

AutoMoto

Výběr článků

Načítám