Hlavní obsah

V Kladně vytvořili pojízdný McLaren P1 z lega, má 768 motorů

Kladenský tým společnosti Lego vytvořil další model vozu v životní velikosti, tentokrát jde o McLaren P1. Vůz má funkční podvozek, řízení a jeho pohon zajišťuje 768 lego motorů.

Foto: McLaren

McLaren P1 v životní velikosti ze stavebnice Lego

Článek

Společnost Lego opět ukázala, že možnosti této stavebnice jsou téměř neomezené. Ve spolupráci s automobilkou McLaren nejprve představila zmenšený model supersportu P1, nyní ovšem vyvezla jeho repliku v životní velikosti. Navíc plně pojízdnou, s funkčním podvozkem a řízením.

Pro společnost Lego nejde o první repliku automobilu v životní velikosti, v minulosti již vznikl i model Porsche 911 nebo pojízdný model Bugatti Chiron. Za zmínku přitom stojí, že tyto vozy obvykle vznikají v českém závodě společnosti, který se nachází v Kladně.

A stejně tak tomu je i u tohoto vozu, jak dodává Autoevolution. Jeho vývoj přitom trval dlouhých 6134 hodin, stavba pak zabrala dalších 2210 hodin. Na modelu pracovalo celkem 23 specialistů ze společnosti Lego Group a McLaren Automotive.

Automobil je postaven ze 342 817 kostek, přičemž u 393 typů kostek se jedná o běžné tvary, 11 typů kostek ale muselo být speciálně vytvořeno pro tento model. Karoserie je z flexibilních kostek, díky čemuž se povedlo dosáhnout tvarů připomínajících originální automobil.

Specifická konstrukce navíc zamezila tomu, aby se vůz v první zatáčce rozpadl. Pohon zajišťuje celkem 768 lego motorů, které jsou uspořádány do osmi bloků, což má být pocta motoru V8 v originálním supersportu. O napájení se starají baterie Lego Technics a autobaterie.

Model dlouhý 4980 mm, široký 2101 mm a vysoký 1133 mm, jehož hmotnost je 1220 kilogramů, měl přitom dost sil a výdrže, aby zvládl zajet kolo na anglickém okruhu Silverstone. Za jeho volant přitom usedl pilot F1 Lando Norris, který vůz v rámci možností nešetřil a využíval celou šířku tratě.

McLaren P1 se dočkal opravdu dostupné verze, je ovšem z plastu

AutoMoto

Automobilka McLaren má nového majitele, stát Bahrajn

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám