Hlavní obsah

Už i Cadillac otáčí, spalovacích motorů se nejspíš ještě chvíli nevzdá

Automobilka Cadillac patřila ke společnostem, které na přelomu desetiletí odvážně plánovaly přejít od roku 2030 na čistě elektrickou mobilitu. Její názor se však evidentně změnil. Globální viceprezident značky Jon Roth totiž podle Detroit Free Press uvedl, že elektrická a spalovací auta budou koexistovat mnoho let.

Foto: Cadillac

Cadillac Escalade-V

Článek

„Jediná věc, kterou jsem se za více než 30 let v automobilovém průmyslu naučil, je, že automobilový průmysl není přímočarý a neexistuje v něm nic absolutního,“ cituje Detroit Free Press slova představitele značky. Ta prý naslouchá svým zákazníkům a chce jim dopřát možnost výběru dle vlastních preferencí.

Zatím by značka měla stále směřovat k elektrifikaci do roku 2030, pokud ale mezi zákazníky stále bude trvat zájem o modely se spalovacími motory, pravděpodobně je bude nabízet i v dalším desetiletí.

Podobný přístup přitom není mezi automobilkami zcela neobvyklý. Například i finanční ředitelka koncernu Stellantis nedávno oznámila, že v případě zájmu je společnost schopna osadit nové elektrické modely i spalovacím motorem, což umožňuje nová variabilní platforma STLA.

Motivací k opatrnějším vyjádřením ohledně čistě elektrické budoucnosti může být chladnoucí zájem o čistě elektrické vozy na americkém trhu, který je patrný několik posledních měsíců. Objevují se tak otázky, zda k přechodu na čistou elektromobilitu skutečně dojde tak rychle, jak se očekávalo.

Samotná značka Cadillac přitom aktuálně nabízí pouze jeden čistě elektrický model, nesoucí jméno Lyriq. Ještě letos se však očekává zahájení prodeje čistě elektrického SUV Escalade IQ a koncem roku začne výroba luxusního modelu Celestiq, který chce konkurovat značkám Rolls-Royce a Bentley.

Cadillac ukázal nové elektrické SUV Vistiq

AutoMoto

Cadillac ukázal model Optiq, svůj nejmenší elektromobil

AutoMoto

Výběr článků

Načítám