Hlavní obsah

Už ani v Jeepu Wrangler si nezatočíte kličkou, v offroadu to přitom dávalo smysl

Pro řadu automobilek je klasické ruční otvírání oken kličkou dávnou minulostí, Jeep Wrangler se ale této výbavy oficiálně zbavuje teprve nyní. V klasickém offroadu totiž stále dávala smysl.

Foto: Jeep

Jeep Wrangler

Článek

Jeep Wrangler si po celá desetiletí zachovává řadu charakteristických vlastností a prvků, jako je pohon všech kol nebo možnost snadno odstrojit karoserii. Věděli jste ale, že si po celou dobu uchovával v nabídce i prvek, který už je dnes spíše raritní? Řeč je o klasických kličkách pro stahování oken.

Zatímco z většiny offroadů se v posledních letech stala spíše módní SUV, Jeep Wrangler stále myslel především na funkčnost. S manuálním ovládáním oken a klasickými manuálními zámky tak při demontáži dveří z pantů odpadala nutnost odpojovat i kabeláž. Na delších výpravách navíc odpadly starosti ohledně funkčnosti elektroniky.

Jeep představil modernizovaný wrangler pro Evropu

AutoMoto

Automobilka ovšem nyní oznámila, že v rámci úprav pro modelový rok 2025 zavádí jako standard elektrické ovládání oken a centrální zamykání. Klasické kličky oken tak končí, je však otázkou, kolik procent zákazníků to ve skutečnosti pocítí, neboť spartánská výbava jistě nepatřila k nejpopulárnějším.

Foto: Jeep

Manuální kličky a zámky ocenili především nadšenci, kteří vůz odstrojovali.

Důvodem k odstranění klasických kliček pro stahování oken z nabídky by podle The Drive mělo být zjednodušování výroby. Samotná možnost volby totiž nutila automobilku vytvářet více komponent a prodlužovala výrobní proces.

Konec kliček ovšem není koncem všeho manuálního v Jeepu Wrangler. Pro nový modelový rok totiž automobilka nabídne zážehový 3,6litrový motor V6 výhradně s manuální převodovkou.

V Evropě, kde se Jeep Wrangler nabízí s přeplňovaným čtyřválcem a plug-in hybridním pohonem, navíc ve vyšších výbavách, se nás ale změny v zámořské nabídce nejspíš nijak nedotknou.

Jeep Wrangler může být od roku 2028 jen elektrický, dostane ale prodlužovač dojezdu

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám