Hlavní obsah

Ukrajinská armáda proměnila vodíkovou toyotu v účinnou zbraň

Při vývoji vodíkových automobilů je na bezpečnost kladen obrovský důraz, ukrajinská armáda ovšem předvedla, že v nouzi a s trochou snahy se dá vyrobit zbraň prakticky z čehokoliv.

Foto: Petr Horník, Právo

Toyota Mirai první generace (ilustrační foto)

Článek

Současný konflikt na Ukrajině, která už přes dva roky čelí ruské agresi, přinesl řadu inovací. Nejvíce se mluví o létajících dronech, respektive o FPV kvadrokoptérách, které s minimálními náklady pomáhají ničit mnohonásobně dražší techniku. Uplatnění ale nalézají i drony pozemní.

Jeden takový měli podle Euromaidan Press ukrajinští obránci použít také při boji o město Volčansk v Charkovské oblasti, které bylo pod útokem ruských jednotek. Ten se podařilo zastavit, útočníci se ovšem stáhli do areálu továrny, na jehož obsazení neměli obránci dostatek palebné síly.

Foto: Toyota

Vodíkové nádrže v Toyota Mirai druhé generace

Ke slovu se tak dostal podomácku vyrobený sebevražedný dron, který byl postaven z velmi nevšedních komponent. Podobná vozidla se totiž prý na Ukrajině vyrábějí z nejrůznějších součástí včetně baterií a motorů opuštěných vozidel značky Tesla.

V tomto případě se však hlavní součástí zbraně měla stát vodíková Toyota Mirai, respektive její vodíková nádrž. Připomeňme, že Toyota Mirai si vozí zásoby vodíku v několika nádržích, přičemž z vodíku je následně v palivových článcích vyrobena elektřina, která je využita k napájení elektromotoru.

Použitá nádrž měla kapacitu asi 5,4 kilogramu vodíku, který je stlačen při tlaku asi 10 000 psi. Obrovská energie, kterou vodík v nádrži představuje, se rovná asi 677,6 megajoule, jak dodává web TheDrive, který na stroj upozornil. Kromě toho bylo dálkově ovládané vozidlo vybaveno i větším množstvím klasické trhaviny, aby došlo k proražení nádrže.

Kvůli vlastnostem vodíku a jeho rizikům jsou totiž podobné nádrže vyrobeny tak, aby odolaly obrovskému namáhání a silnému poškození. Jak je ovšem patrné z videa, které bylo umístěno na sociální síti X, útok sebevražedným vozidlem byl úspěšný a vedl k mohutné explozi. Tu navíc zřejmě umocnil fakt, že došlo i k výbuchu skladiště ruských zbraní a munice v areálu.

Za volantem vodíkové Toyoty Mirai nové generace: Skvělá limuzína s jedinou nevýhodou

Testy

Vodík není vhodný pro osobní auta, myslí si šéf Volkswagenu

AutoMoto

Výběr článků

Načítám