Hlavní obsah

Twingo nebude volkswagenem. Němci ukončili jednání s Renaultem

Německá automobilka Volkswagen ukončila rozhovory s francouzským konkurentem Renault o společném vývoji levné elektrické verze modelu Renault Twingo. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Dodala, že konec rozhovorů znamená komplikaci ve snaze těchto automobilek čelit konkurenci ze strany čínských výrobců elektromobilů.

Foto: Renault

Předprodukční koncept Renaultu Twingo pro rok 2026

Článek

Automobilky Volkswagen a Renault podle jednoho ze zdrojů po několika měsících rozhovorů nedokázaly dospět k dohodě. Další zdroj uvedl, že dohoda už byla velmi blízko, ale Volkswagen jednání ukončil a rozhodl se vyvinout vlastní levný elektromobil. Mluvčí Volkswagenu se k rozhovorům odmítl vyjádřit. Uvedl nicméně, že Volkswagen stále zkoumá své možnosti v oblasti levných elektromobilů.

Zdroje z Volkswagenu podle Reuters uvedly, že rozhodnutí podniku ohledně plánu vyrábět levný elektromobil se očekává v nejbližších týdnech. Šéf značky VW Thomas Schäfer už dříve oznámil, že hodlá uvést levný elektromobil na trh do roku 2027.

Renault bude podle jednoho ze zdrojů pokračovat ve vývoji levné elektrické verze modelu Twingo bez Volkswagenu, ale zůstává otevřený spolupráci s jinými partnery, například z jeho aliance s japonskými automobilkami Nissan a Mitsubishi. Nová generace se má podle již zveřejněného předprodukčního konceptu vrátit ke kulatým kořenům první generace.

Na evropský trh nyní díky svým levným modelům pronikají čínští výrobci elektromobilů, což tlačí evropské automobilky ke snižování nákladů a urychlování vývoje nových modelů.

Evropská komise loni začala vyšetřovat subvencování výroby elektromobilů v Číně, což by mohlo vést k zavedení dodatečných cel na dovoz těchto vozů do Evropské unie. Spojené státy minulý týden oznámily, že zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent.

Kulaté twingo se vrací. Renault ukázal předprodukční koncept retro hatchbacku

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám