Hlavní obsah

Volkswagen ID. Buzz se dočkal obytné přestavby

Zatímco automobilka Volkswagen o tovární přestavbě své elektrické dodávky ID. Buzz na obytňák neuvažuje, příležitost využívají různí úpravci. Poslední novinka teď přijíždí ze Seattlu od společnosti Peace Vans a nabízí zajímavou variabilitu.

Foto: Peace Vans

Obytná úprava Volkswagenu ID. Buzz

Článek

Dodávky automobilky Volkswagen jsou historicky spjaty s obytnými přestavbami, včetně těch továrních. Tu zákazníci očekávali také u čistě elektrického modelu ID. Buzz, který svým designem odkazuje na historické modely. Podle automobilky je ovšem na obytné elektromobily ještě příliš brzy.

Příležitost ovšem využívají různí úpravci a výrobci obytných vestaveb, včetně společnosti Peace Vans sídlící v Seattlu, která podle The Autopian představila zřejmě vůbec první obytnou konverzi pro model ID. Buzz na severoamerickém trhu.

Sluší se totiž dodat, že zatímco v Evropě je dodávka ID. Buzz dostupná již delší dobu, zájemci v USA stále teprve vyhlížejí její vstup na trh. K tomu by podle automobilky mělo dojít ještě letos, přesný termín ovšem není známý.

Test Volkswagenu ID. Buzz: Festival dobré nálady

Testy

Společnost Peace Vans, která se zaměřuje na obytné úpravy a renovace dodávek značky Volkswagen, ale získala ve spolupráci s automobilkou přístup k předprodukčním vozům, na kterých začala vyvíjet nikoliv pouze jednu, ale hned několik typů obytných vestaveb.

Systém Buzz.Box je balení vše v jednom, kdy společnost do malého boxu instalovala kompaktní kuchyň, úložné prostory na vařič i dřez a zabudovala i systém připojení na palubní 12V elektrickou síť vozidla, která může napájet například lednici či bezdrátovou nabíječku. Výhodou řešení je jeho kompaktnost a snadná instalace.

Nadstavbou je verze Buzz.Box.Sleeper, kdy je malá vestavba doplněná o platformu s postelí. K její instalaci je sice potřeba odejmout prostřední řadu sedaček, vše by ale mělo být koncipováno tak, aby práci zvládli pouze dva lidé.

Na vrcholu nabídky pak bude plnohodnotný obytný vůz Buzz.Camper, který společnost uvede koncem roku. Vůz sice přijde o obě zadní řady sedadel, nabídne ovšem plně vybavenou kabinu s možností několika konfigurací, a především dostatek komfortu a prostoru pro spánek, odpočinek, práci i stolování prakticky kdekoliv na cestách.

Během příštího roku by pak společnost mohla nabídku doplnit ještě o výklopnou střechu, díky které by vůz nabídl další prostor na spaní. Systém ovšem ještě čekají certifikace. Společnost navíc nabízí možnost úpravy dodávek podle přání zákazníků.

Základní Buzz.Box by měl vyjít na částku 7995 dolarů (cca 184 500 Kč), za Buzz.Box.Sleeper pak zákazníci zaplatí minimálně 10 995 dolarů (cca 253 500 Kč). Cena čistě obytné verze zatím nebyla zveřejněna.

Volkswagen ID. Buzz GTX je historicky nejsilnějším bulli

AutoMoto

Volkswagen ID. Buzz přijíždí v prodloužené verzi, má i větší baterii

AutoMoto

Výběr článků

Načítám