Hlavní obsah

Škoda Fabia dostala ostrou verzi, vznikne jen 100 kusů

Model označený Škoda Fabia Rally2 je dílem španělského zastoupení automobilky a vznikne pouze v edici 100 kusů. Díky úpravám ABT nabízí výkon 190 koní.

Foto: Škoda

Škoda Fabia Rally2

Článek

Škoda Fabia první a druhé generace nabízela kromě mnoha různých výbav i ostré provedení RS, kterého se ale třetí ani aktuálně čtvrtá generace nikdy oficiálně nedočkaly. Španělské zastoupení značky si však pro své fanoušky připravilo zajímavou alternativu, na které se podílel známý úpravce ABT Sportsline.

Speciál označovaný Škoda Fabia Rally2 je inspirován soutěžním speciálem světa rally a vznikl jako pocta španělskému jezdci jménem José Antonio „Cohete“ Suaréz, který v letech 2021 a 2023 ovládl šampionát S-CAR (Spanish Rally Super Championship).

Vůz je osazen motorem 1,5 TSI, který díky úpravám ABT nabízí nejvyšší výkon 140 kW (190 k) a 290 Nm točivého momentu. To je nárůst 40 koní a 40 Nm oproti sériovému modelu. Motor je spojen se sedmistupňovou DSG převodovkou a pohání přední kola.

Škoda Fabia slaví 25 let od premiéry

AutoMoto

Kromě vyššího výkonu dostal vůz také upravený sportovní podvozek, který je o 15 mm nižší. Podběhy pak vyplňují 17“ černě lakovaná litá kola OZ Racing Superturismo WRC, obutá do kvalitních pneumatik Michelin Pilot Sport 5.

Vůz má také spoiler prodlužující linii černě lakované střechy, černé zástěrky a výrazně zelenou barvu v odstínu Mamba Green, která obvykle zdobí škodovácké RS modely a nechyběla ani na závodním speciálu, se kterým Suárez ovládl šampionát S-CER.

Dále je vůz ozdoben logem ABT na předních blatnících, nápisy Rally2 na bocích i zádi a C-sloupek zdobí vavříny připomínající první místo v šampionátu. Interiér nabízí sportovní sedadla, sportovní volant a černé čalounění.

Každý vůz je navíc vybaven plaketkou označující jeho pořadí ve stokusové sérii, která je určena výhradně pro španělský trh. Cena modelu začíná od 30 900 eur (bezmála 780 000 Kč), prvních kusů se zákazníci dočkají během března příštího roku.

Škoda Auto prodlouží výrobu menších modelů se spalovacími motory

AutoMoto

Výběr článků

Načítám