Hlavní obsah

Karosárna Saoutchik vstává z mrtvých okázalou úpravou Mercedesu SL

Společnost vytvořená začátkem 20. století přestala fungovat v roce 1955, nyní se však vrací na scénu a slibuje návrat k okázalému retrostylu, který předvádí i první novodobý projekt.

Foto: Saoutchik

Saoutchik 300 GTC

Článek

S nástupem automobilů se začátkem 20. století objevila také řada karosáren, které dokázaly na jinak běžném šasi vytvořit nádherné elegantní stroje. Do dnešních dnů jich přežila jen hrstka, některá slavná jména se však pokouší o návrat.

Jedním z nich je i francouzská společnost Saoutchik, založená roku 1906, která v předválečných a poválečných letech stvořila celou řadu nádherných automobilů s elegantními aerodynamickými karoseriemi. V těžkých poválečných letech však nebyl dostatek movitých zájemců a společnost v roce 1955 skončila.

Nyní na sebe však znovu upozorňuje prvním novodobým projektem, který má být poctou ikonickému kupé Mercedes-Benz 300 SL. Vůz nese označení 300 GTC a jeho základem je moderní Mercedes-Benz SL.

Novinka zaujme především výrazně přepracovanými světly, kdy vpředu vidíme kulaté reflektory, zatímco vzadu jsou jen tenké a do karoserie ukryté pásky zadních světel. Vůz se zdá být celkově protáhlejší a mohutnější.

Roadster dostal také upravenou masku a řadu chromovaných dekorů, včetně ventilačních otvorů v předních blatnících, dekoru kolem střechy a velkou pozornost přitahují i robustní chromované disky.

Saoutchik 300 GTC je zatím pouze vizí, zhmotněnou do několika digitálních skic, a v současnosti není jasné, zda dojde i k výrobě. Jeho hlavním úkolem je ale přiblížit, jak by budoucí modely společnosti měly vypadat. A první dojem není vůbec špatný.

Společnost plánuje vyrábět vozidla pouze v omezené sérii, přičemž inspirací by měla být vozidla z éry padesátých let. Kdy se výroba skutečně rozjede, ale zatím není jasné.

Berlingo po přestavbě připomíná legendární kachnu. Dílo italské karosárny má licenci od Citroënu

Tuning

Nové Zagato AGTZ Twin Tail nabízí možnost prodloužit či zkrátit karoserii

AutoMoto
Související témata:
Saoutchik

Výběr článků

Načítám