Hlavní obsah

Toyota testuje čtyřválec s výkonem 600 koní, může být novou ikonou

Automobilka Toyota se v posledních letech pořádně opřela do vývoje sportovních modelů, které jsou osazeny různými pohonnými jednotkami. V současnosti by měla společnost pracovat na novém motoru V8 pro připravované vlajkové sportovní kupé, kromě toho ale testuje i extrémně výkonný přeplňovaný čtyřválec.

Foto: Toyota

Nový přeplňovaný čtyřválec vyvíjený Toyotou má mít ohromný výkonový potenciál.

Článek

Dvoulitrový čtyřválec testuje automobilka v kupé Lexus RC pro závodní účely, v různých konfiguracích by se však měl objevit i v silničních vozech.

Na testování nových motorů upozornil web Lexus Enthusiast, který připomíná, že Toyota aktuálně vyvíjí celou řadu nových čtyřválcových motorů - 1,5litrový atmosférický, 1,5litrový s přeplňováním turbodmychadlem a 2,0litrový s přeplňováním turbodmychadlem. A právě poslední jmenovaný by měl být určen k použití ve sportovních automobilech.

Foto: Lexus

Testování motoru probíhá ve speciálním prototypu Lexusu RC (ilustrační foto).

Nový motor je aktuálně testován v sedanu Lexus IS třetí generace, kde je naladěn na výkon 400 koní a spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou. Automobilka měla podle Lexus Enthusiast nabídnout prototyp k vyzkoušení japonskému novináři z magazínu Best Cars, který si ovšem v garáži všiml ještě jednoho zajímavého stroje.

Tím byl tajný prototyp kupé Lexus RC, opět osazený přeplňovaným čtyřválcem, ovšem podle jednoho z techniků byl motor naladěn na výkon 600 koní. Motor byl navíc spojen s manuální šestistupňovou převodovkou a automobilka ho měla testovat pro použití v motorsportu. I tak je ale patrné, jak velký potenciál se v novém čtyřválci ukrývá.

Jiný technik měl pak Lexus Entuhiast pro japonský web Karuma News uvést, že cílem automobilky je vyvinout motor, který by překonal ikonický šestiválec 2JZ, který je díky svému potenciálu dosahovat extrémních výkonů dodnes asi nejznámějším motorem automobilky. Evidentně se tak máme na co těšit.

Toyota, Subaru a Mazda budou spolupracovat na vývoji nových spalovacích motorů

AutoMoto

Toyota GR Supra dostane motor V8, postaví se americkým klasikám

AutoMoto

Výběr článků

Načítám