Hlavní obsah

Toyota investuje půl miliardy dolarů do létajících taxíků

Japonská automobilka Toyota investuje další stovky milionů do americké společnosti Joby Aviation, jejíž elektrické konvertoplány by měly již v příštím roce začít nabízet certifikované služby létajících elektrických taxi.

Foto: Toyota

Toyota investuje do létajících elektrických taxi Joby.

Článek

O takzvaných létajících taxících se mluví již dlouhé roky, zapomeňte ovšem na koncept létajícího automobilu. Společnosti, které na této technice pracují, vyvíjejí stroje typu VTOL, tedy s kolmým startem a přistáním, které mají často podobu dronů či konvertoplánů. Tedy strojů schopných měnit náklon svých motorů a pohybovat se jako vrtulník i letadlo.

Na stroji typu konvertoplán pracuje i kalifornská společnost Joby Aviation, jejíž koncept zaujal i automobilku Toyota. Ta se v rámci svého zaměření na poskytování mobility rozhodla do této společnosti investovat. A to nikoliv pouze jednou.

Nyní japonská automobilka oznámila plán investovat do americké společnosti dalších 500 milionů amerických dolarů (bezmála 11,5 miliardy korun), čímž se celková výše investic dostává na 849 milionů dolarů (přes 19,5 miliardy korun).

Slovenské létající auto přepravilo prvního pasažéra

AutoMoto

Spolupráce japonské a americké společnosti probíhá již sedm let, přičemž již v příštím roce by měla společnost Joby zprostředkovat první placený let pro veřejnost. Během srpna společnost splnila čtvrtý z pěti kroků pro získání certifikace, během prvního pololetí příštího roku by pak měla proběhnout celá řada testovacích letů.

Společnost se také pochlubila výrobou již třetího stroje a plánem na navyšování produkční kapacity. Jak je ze snímků a videa patrné, stroj je osazen šesti elektromotory na naklápěcím mechanismu, díky čemuž může kolmo přistávat jako helikoptéra, na delších cestách se pak pohybuje jako klasické letadlo.

Foto: Toyota

Aerotaxi společnosti Joby

Přesné parametry stroje neznáme, pojmout by však měl pilota a čtyřčlennou posádku, přičemž maximální rychlost by měla dosahovat až 322 km/h. Ostrý certifikovaný provoz létajících elektrických taxíků by měl odstartovat příští rok v Dubaji.

Toyota přitom není jedinou automobilkou, která investuje do podobných strojů. Do segmentu létajících taxíků s kolmým startem a přistáním (a často i elektrickým pohonem) investují také automobilky Hyundai, Stellantis nebo čínský Xpeng.

Konvertoplán měl být revoluční stroj. Mění se v rakev amerických vojáků

Amerika

Létající taxi vzlétnou do dvou let, plánuje britská vláda

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám