Hlavní obsah

Toyota GR Supra dostane motor V8, postaví se americkým klasikám

Australské zastoupení Toyoty plánuje vstup do lokálního šampionátu Supercars se speciálně upravenou Toyotou GR Supra, která vymění šestiválec BMW za osmiválec Lexus.

Foto: Toyota

Toyota GR Supra V8 pro australský Supercars Championship

Článek

Toyota GR Supra je velmi povedeným sportovním vozem, kterému ovšem mnozí nemohou odpustit jeho napůl německý původ. Toyota totiž na vývoji spolupracovala s automobilkou BMW, která dodala i pohonnou jednotku, tedy svůj skvělý 3,0litrový řadový šestiválec s přeplňováním. Právě šestiválec byl přitom pro automobilku tehdy zásadní.

Australské zastoupení značky se ovšem nyní pochlubilo, že plánuje postavit model GR Supra s motorem V8. Mnichovský šestiválec přitom nenahradí ničím jiným než 5,0litrovým atmosférickým motorem 2UR-GSE, který využívají například modely Lexus LC500, Lexus RC F nebo závodní speciál Toyota Hilux pro Dakar.

Foto: Toyota

Hliněný model závodní osmiválcové Toyoty GR Supra

Osmiválcová Toyota GR Supra přitom není žádnou vzpourou proti tradicím, ale podmínkou pro vstup značky do lokálního šampionátu Supercars Championship, kterého se účastní právě vozy s motorem V8. Upravená GR Supra se tak postaví proti klasikám jako Ford Mustang nebo Chevrolet Camaro.

Kromě zástavby motoru V8 prochází unikátní GR Supra také dalšími úpravami, díky kterým splní požadavky pro účast v Supercars Championship GEN3. Vývoj vozu probíhá pod taktovkou australského zastoupení značky.

Osmiválcová supra zatím existuje pouze jako hliněný model a ve formě digitálních skic. Automobilka nicméně očekává, že se s vozem zapojí do šampionátu v roce 2026. Silniční verze modelu s motorem V8 se neočekává, účast v závodech by ale měla přispět k dalšímu vývoji sportovních vozů s označením GR.

Foto: Toyota

Osmiválcová Toyota Supra se běžné silniční verze nedočká.

Toyota naučila dvě auta driftovat vedle sebe zcela bez zásahu řidičů

AutoMoto

Toyota Supra dostala manuální převodovku

AutoMoto
Související témata:
Toyota Supra

Výběr článků

Načítám