Hlavní obsah

Teslou kolem světa za půl roku. Rodina z Vysočiny se vrátila domů s rekordem

Pelhřimov

Více než 39 tisíc ujetých kilometrů v elektrickém autě za půl roku. Navíc s celou rodinou. Zdeněk Martínek ze Skrýšova u Pelhřimova, jeho žena a tři děti se v noci z úterý na středu vrátili domů z cesty kolem světa a už po poledni přebírali certifikát Agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy.

Pětičlenná rodina z Pelhřimova objela svět v elektromobiluVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

Za necelého půl roku, od 20. dubna do 15. října, viděl 45letý podnikatel v oboru IT se svou rodinou pořádný kus zeměkoule. Doma naložil do elektrického vozu Tesla Model 3 manželku Hanu a děti Maxe (10), Damiána (8) a Lauru (6). „Na cestu vyrážela ještě jako pětiletá, narozeniny oslavila ve Spojených státech,“ zmiňuje Martínek.

Dětem chce dát do života co nejvíc, proto se odhodlal k dost netradičnímu rodinnému „výletu“. Cestu připravovali zhruba rok, školní docházku řešili přes nejrůznější aplikace na dálku, děti pak budou muset projít přezkoušením.

Nejhorší bylo papírování

Na výpravě se museli Martínkovi vypořádat s řadou komplikací, možná překvapivě však nebyly nejvíc spojené s nabíjením, i když i v tomto ohledu museli na řadě míst improvizovat.

Čech projel Afriku na ikonické tříkolce. Měli ho za blázna a skončil i ve vězení

Cestování

„Nejhorší bylo papírování, vyřizování nejrůznějších dokumentů, vstupů do země, povolení pro auto, abychom neporušili nějaké daňové nebo celní předpisy,“ poukazuje cestovatel.

Z Česka nejdřív vyrazili do Španělska, potom do Maroka, odkud chtěli poslat auto do USA. Kvůli chybě v dokumentech, která však nevznikla jejich vinou, plulo auto do Spojených států nakonec ze Španělska a rodina zatím čekala na přelet Atlantiku doma.

Nejvíc rad čerpali od svého spolucestovatele, Španěla Rafaela de Mestreho, který podnikl už řadu zajímavých cest a v roce 2016 objel svět v elektroautě za 80 dní.

Výkon Martínkových je v komunitě příznivců cestování elektromobily ojedinělý, nejspíš jde o první rodinu na světě, která v kompletním složení objela zeměkouli.

Ve většině zemí se zdrželi

Pelhřimováci navštívili mimo jiné USA, Kanadu a zastavili se také v Mexiku. Po přesunu z Ameriky do Číny se pak přes Uzbekistán, Ázerbájdžán, Gruzii, Turecko, Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovensko vydali domů.

„Celkem jsme projeli asi 24 zemí, nebyl by problém udělat 40. V itineráři jsme dělali změny, v každé zemi jsme se většinou zdrželi o něco déle,“ zmínil cestovatel, že se cesta oproti původnímu plánu výrazně protáhla.

Podmínkou jeho manželky navíc bylo, aby proseděli v autě vždy maximálně půl dne. „To znamená ujet nějakých 300 až 400 kilometrů, což je i dojezd našeho auta. Půl dne jsme využívali na poznávání památek, trávení času u moře nebo třeba vyzkoušení místního jídla,“ líčí hlava rodiny.

Už tam budeme?

Na oficiální předání certifikátu do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit ve středu dorazili jen tři z pěti členů posádky. Paní Martínková se totiž starala o nejstarší dítě, které hned po návratu dostalo teplotu.

Ještě jeden rekord musel při tak dlouhém cestování s dětmi zákonitě padnout. „Kolikrát jsme odpovídali na otázku, kdy už tam budeme? Minimálně tisíckrát,“ rozesmál se Zdeněk Martínek.

Čech putoval Afrikou ve stopách legendárních cestovatelů. Málem ho to stálo život

Slepá mapa
Související témata:
Muzeum rekordů a kuriozit

Výběr článků

Načítám