Hlavní obsah

Tesla začala oficiálně prodávat cybertruck mimo USA, i v Kanadě ale potřeboval výjimku

Americká automobilka Tesla zahájila příjem objednávek z jiných trhů, než je ten domácí. Zájemci z Evropy či Asie však mají stále smůlu, model Cybertruck totiž zatím zůstává pouze na americkém kontinentu.

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

Článek

Milovníci Tesly Cybertruck z Kanady a Mexika, kteří v uplynulých letech projevili o vůz zájem a zaplatili si tzv. rezervaci, konečně mohou oficiálně dokončit svou objednávku. Automobilka totiž oficiálně vstoupila na lokální trhy a po cca devíti měsících se chystá zahájit dodávky i mimo USA.

Vstup na kanadský trh se přitom protáhl zejména s ohledem na specifickou techniku Tesly Cybertruck, kdy elektrický pick-up nepoužívá klasický systém řízení, ale steer-by-wire, kdy kola nejsou s volantem mechanicky propojena.

Aby však vůz s tímto systémem mohl legálně na kanadské silnice, musel mu místní úřad povolit výjimku. Tu vůz dostal v červenci, ovšem s omezením platným na pět let. To však není jediná výjimka, kterou chce Tesla pro vůz v Kanadě získat.

U severních sousedů USA totiž od roku 2022 platí tzv. Federal Luxury Tax, tedy zdanění luxusního zboží. Pokud automobil stojí více než 100 000 kanadských dolarů (cca 1,68 milionu korun), přičemž cena cybertrucku by měla startovat od 137 990 kanadských dolarů (cca 2,13 milionu korun), měla by se na vůz vztahovat dodatečná daň 10 či 20 procent.

Zdanění by se však mělo týkat pouze vozidel s hmotností do 3856 kilogramů, přičemž i nejlehčí verze modelu Tesla Cybertruck má podle automobilky hmotnost lehce přes 4 tuny.

V Kanadě i Mexiku by zákazníci měli mít možnost objednávat verze All-Wheel Drive a vlajkový model Foundation Series CyberBeast. Detaily ke kanadskému trhu ovšem automobilka nezveřejnila.

Stejně tak zatím nemáme žádné bližší zprávy o oficiálním vstupu modelu na evropské trhy, který bude zřejmě náročnějším procesem. Čeští zájemci se tak musejí spoléhat na složitý a drahý individuální dovoz a následnou individuální homologaci. Jeden takový vůz ke koupi se ale nedávno objevil v Praze.

Cybertruck už se prodává i v Česku, cena ale pořádně vyrostla

AutoMoto

Tesla Cybertruck poslala Američana do nemocnice. Při otevírání měl prsty tam, kde neměl

AutoMoto

Výběr článků

Načítám