Hlavní obsah

Tesla jako svědek? Policisté využívají kamery elektromobilu k řešení vražd

Sentry Mode, který hlídá zaparkované elektromobily značky Tesla a pořizuje záznamy z jejich okolí, se v posledních měsících stal oblíbeným zdrojem informací pro americké strážce zákona. Ti dokonce nechali některé vozy kvůli záznamu odtáhnout.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kamera umístěná v blatníku elektromobilu Tesla Model 3

Článek

Moderní automobily jsou plné různých senzorů a kamer, které hlídají bezpečnost na silnicích. Elektromobily Tesla jsou ovšem vybaveny i bezpečnostním režimem Sentry Mode, který využívá kamery kolem vozu k jeho hlídání po uzamčení, například na parkovišti.

Pokud se tak kolem vozu začne někdo podezřele pohybovat, případně se ozve hlasitý zvuk (který by mohl být nárazem, nebo také výstřelem či výkřikem), zamčený automobil spustí nahrávání a záznam si uloží. Díky tomu je možné například dohledat vandaly či řidiče, kteří odjedou od nehody.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kamera je umístěná také v B-sloupku.

V zámoří je však Sentry Mode stále častěji využíván i policií, která vyšetřuje zločiny spáchané nedaleko zaparkovaných elektromobilů Tesla. Ke stažení záznamů lze využít USB disk přímo v kabině, pokud ale majitel vozu není k nalezení, policisté nechávají elektromobily klidně odtáhnout.

San Francisco Chronicle upozornil hned na tři nedávné případy, kdy policisté z Oaklandu získali povolení k odtažení a prohledání vozidel Tesla při vyšetřování případů vraždy. V autě se pak zajímají právě o záznamy funkce Sentry Mode.

Podle webu Police1 pak měly záběry pořízené režimem Sentry Mode pomoci při vyšetřování přestřelky z 13. července, která se odehrála nedaleko zaparkovaného vozu Tesla Model X. Policie dostala povolení k odtažení a prozkoumání vozu, kde získala záznam, který měl sehrát roli v obvinění dvou podezřelých z vraždy.

Táborští strážníci budou jako první v republice jezdit teslou, radní přesvědčil nadšenec

AutoMoto

Tesla začala oficiálně prodávat cybertruck mimo USA, i v Kanadě ale potřeboval výjimku

AutoMoto

Související články

Výběr článků

Načítám