Hlavní obsah

Tatrovácké muzeum osobních aut čeká velká proměna

Kopřivnice

Jednou z největších turistických atrakcí na Moravě a ve Slezsku má být Technické muzeum osobních automobilů Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku. Má to aspoň v plánu Moravskoslezský kraj, který počátkem června muzeum převzal od města pod svá křídla. V plánu je obří rekonstrukce a modernizace za nejméně 100 milionů korun.

Foto: MSK

Takto se má proměnit Technické muzeum osobních automobilů Tatra v Kopřivnici.

Článek

Moravskoslezský kraj již zadal zpracování dokumentace, která má za cíl zkvalitnit expozici tatrováckého muzea.

„Expozice potřebuje velké změny, jedinečná historická sbírka si zaslouží mnohem kvalitnější a modernější prezentaci. Proto je úkolem projektantů sjednotit konstrukční prvky v prostorách muzea a navrhnout důstojné kulisy, které podtrhnou výjimečnost každého exponátu a pomohou oslovit větší okruh návštěvníků,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL), který má na starosti kulturu.

Dodal, že v proměněném muzeu nebudou chybět interaktivní a technologické prvky jako například muzejní aplikace, dotykové a LED panely, hlasový průvodce či rozšířená realita. Muzeum má mít po rekonstrukci také nový kinosál a edukační zónu.

Foto: MSK

Interiér proměněného Technického muzea osobních automobilů Tatra

Kraj také zadá zpracování projektové dokumentace na kompletní rekonstrukci budovy muzea. Realizace musí začít nejpozději v roce 2029.

Spojení dvou tatrováckých muzeí

„Transformaci muzejnictví v Kopřivnici považuji za logický krok. Kraj tak nově má ve správě obě tatrovácká kopřivnická muzea: tedy krajské Muzeum nákladních automobilů Tatra a teď i Technické muzeum osobních automobilů Tatra, které bylo původně městské. To nám umožní návštěvníkům nabízet komplexní prohlídku obou muzeí včetně Slovenské strely, která pod správu kraje přešla včetně krytého stání,“ vysvětloval Curylo s tím, že lidé zcela jistě ocení zvýhodněné vstupné do obou institucí.

Pozemky a objekty tak nyní budou ve vlastnictví kraje, část exponátů ale stále zůstává v majetku společností Tatra Trucks, Regionálního muzea v Kopřivnici a soukromých vlastníků.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slovenská strela přijíždí do depozitáře v Kopřivnici.

Tyto exponáty jsou zde vystavené na základě smlouvy o výpůjčce. Tímto způsobem je zde k vidění i národní kulturní památka Slovenská strela. Tento prvorepublikový vlak je v majetku firmy Tatra Trucks.

Rekonstrukce se dočká i budova muzea

Kraj a město Kopřivnice se už dohodly na bezplatném převodu. Budova muzea, která již není v dobrém stavu, přejde včetně přilehlých pozemků do majetku kraje již v průběhu letních měsíců.

„Město Kopřivnice by nemělo šanci pokrýt tak vysoké náklady na rekonstrukci a modernizaci muzea, a tak vznikla myšlenka, že majetek přejde pod kraj, který prostředky zajistí nejen ze svého rozpočtu, ale také z externích zdrojů. Jsem rád, že se všechny zúčastněné strany na tomto řešení shodly, a touto cestou jim děkuji za velmi konstruktivní jednání,“ řeklnáměstek moravskoslezského hejtmana pro investice Jaroslav Kania (ANO).

Budovu muzea kraji kopřivnická radnice převádí bezúplatně s určitými podmínkami. Jednou z nich je, že rekonstrukce muzea začne nejpozději do pěti let od data převodu. Vše musí být hotovo v roce 2035.

„Kraj se nám ve smlouvě také zavázal, že zásadní úpravy fungování muzea budou možné pouze s písemným souhlasem města. Věřím, že změny, ke kterým po dohodě dochází, budou pro všechny strany i pro návštěvníky muzeí přínosné,“ shrnul kopřivnický místostarosta David Monsport (Sdružení nezávislých Kopřivnice), který má v gesci oblast muzejnictví.

V Kopřivnici se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra

AutoMoto
Související témata:
Muzeum Tatra Kopřivnice

Výběr článků

Načítám