Hlavní obsah

Táborští strážníci budou jako první v republice jezdit teslou, radní přesvědčil nadšenec

Tábor

Radní Tábora se rozhodli, že obnoví vozový park strážníků a jako první v republice jim pořídí Teslu Model Y. Ta vyjde na asi 1,3 milionu korun a měla by jim usnadnit náročnou službu. Důležitou roli sehrál i strážník Miroslav Ryba, který radní přesvědčoval. Podle něho je koupě výhodná z hlediska spotřeby a elektromobil nabídne při náročné službě celou řadu výhod.

Foto: ČTK

Tesla Model Y, ilustrační foto

Článek

Crossover Tesla Model Y by měl dorazit ještě v září. „Elektromobil byl vybrán ve výběrovém řízení a má celou řadu výhod,“ potvrdil Novinkám starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020) s tím, že táborští strážníci jsou podle dostupných informací první v republice, kteří budou používat právě tento elektromobil.

Tábor dlouhodobě podporuje elektromobilitu, definitivně však politiky přesvědčil strážník Miroslav Ryba. „Jsem do elektromobility nadšenec. K městské policii jsem nastoupil v roce 2007 a v roce 2011 jsme kupovali první elektro skútry. Před čtyřmi lety jsem pak prosazoval nákup vozu Kia e-Niro, který se nám bohatě vyplatil,“ ujistil Novinky Ryba.

Foto: Archiv Miroslava Ryby

Strážník Miroslav Ryba s elektromobilem Kia e-Niro

Podle něho byla kia o více než polovinu úspornější na spotřebě i opravách než dosavadní Škoda Octavia III Combi 2.0 TDI, kterou strážníci používali. V tabulce ukazuje, že během čtyřletého provozu vyšel elektromobil včetně nákupu o 272 tisíc korun levněji.

Tesla chce v Číně vyrábět šestisedadlovou verzi Modelu Y

AutoMoto

„Elektromobil stál přes 1,1 milionu korun a vyplatil by se nám i bez dotace přes dvě stě tisíc korun. Šel jsem tehdy i trochu do rizika, ale mé předpoklady se potvrdily,“ konstatoval Ryba.

Strážníci nahrazují vozy, které mají najeto mezi 200 a 250 tisíc kilometrů. I nyní Ryba prosazoval nákup elektromobilů, když dlouho srovnával jejich parametry. Nakonec mu Tesla Y vyšla jako nejlepší. Představil radním nejen ekonomickou rozvahu, ale i parametry vozu a jeho výhody ve službě.

„Je tam prostorný zadní kufr, který může sloužit například i při převozu odchycených zvířat. Ale i přední úložný prostor pro defibrilátor, detektor na drogy a podobně,“ vysvětlil Ryba, který prosazoval Teslu Model Y i kvůli pohonu všech kol.

Projížďka byla rozhodující

„Bude to první naše takové auto a dostaneme se tak díky němu i třeba během kalamity do hůře přístupných příměstských částí,“ liboval si strážník. Aby přesvědčil všechny, přijel za ním známý s teslou a vzal místostarostu i velitele strážníků na projížďku. „Po jízdě už nepochybovali, že je to pro nás to pravé auto,“ řekl si strážník.

Další výhodou tohoto elektromobilu je podle Ryby 360stupňový kamerový systém se záznamem. „U současného elektromobilu se nám několikrát stalo, že nám někdo propíchal gumy hřebíky. Kamerový systém v novém voze pachatele zaznamená,“ zmínil.

Elektromobil Tesla Y vyjde na milion 321 tisíc korun. Další desítky tisíc bude stát vybavení jako houkačky a podobně. Město získalo na nákup elektromobilu 300 tisíc korun dotaci z fondu ministerstva životního prostředí. Auto má dojezd přes 500 kilometrů. „Nebudeme se muset vracet na základnu,“ uzavřel Ryba.

Mluvčí města Luboš Dvořák uvedl, že Tábor se snaží dlouhodobě jít ohledně elektromobility příkladem. „Elektromobily používají také například úředníci z odboru životního prostředí, kteří s nimi vyrážejí na různá jednání. Podobně i pečovatelky v seniorském domě G -centra,“ upozornil Dvořák a dodal, že elektromobily používá i městská společnost Bytes, která zajišťuje správu a údržbu nemovitostí. Dobíjecí stanice jsou pak i před městskými budovami na Žižkově náměstí.

Test geniální i otravné Tesly Model 3 po modernizaci

Testy

Související články

Výběr článků

Načítám