Hlavní obsah

Stellantis hrozí zastavením výroby v Británii, žádá větší podporu elektromobilů

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis by mohla zastavit výrobu v Británii, pokud tamní vláda nepřikročí k větší podpoře poptávky po elektromobilech. Uvedla to minulý týden šéfka britských aktivit podniku Maria Grazia Davinová. Dodala, že rozhodnutí ohledně budoucnosti výroby v Británii pravděpodobně padne dříve než za rok, informuje agentura AP.

Foto: Stellantis

Výroba elektrických dodávek Stellantisu v Lutonu bude zahájena v roce 2025.

Článek

Společnost Stellantis vyzývá k výraznější vládní podpoře poptávky po elektromobilech v Británii, aby dokázala vyhovět novým požadavkům na jejich prodej. Británie požaduje, aby se elektromobily v letošním roce na celkovém prodeji automobilek v zemi podílely minimálně 22 procenty. Do roku 2030 by se měl tento minimální podíl podle agentury Bloomberg zvýšit na 80 procent.

V případě nedosažení stanoveného minimálního podílu elektromobilů na celkovém prodeji budou automobilky čelit pokutám. Za každý automobil, který je bude dělit od splnění stanovaného podílu, budou muset zaplatit 15 000 liber (zhruba 440 000 Kč).

V prvních pěti měsících letošního roku se elektromobily na celkovém prodeji aut v Británii podle údajů britského svazu výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT podílely jen zhruba 16 procenty.

Úlevy jen pro firmy

Británie poskytuje daňové úlevy na nákup elektromobilů podnikům, avšak spotřebitelům žádné subvence na elektromobily nenabízí. Stellantis, podobně jako další automobilky, požaduje, aby Británie poskytovala daňové úlevy na elektromobily také spotřebitelům a aby podpořila rozvoj infrastruktury pro dobíjení elektromobilů.

Stellantis v Ellesmere Portu provozuje první čistě elektrickou automobilku ve Velké Británii. Podobně jako další chystaná továrna v Lutonu se soustředí na užitkové elektromobily.

Skupina Stellantis vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze svedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Čínská automobilka Leapmotor zahájila výrobu elektromobilů v Polsku

AutoMoto

Fiat skutečně obrací, nová pětistovka se dočká spalovacího motoru

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám