Hlavní obsah

Stellantis chystá pozastavení výroby v dalších italských továrnách

Po přerušení výroby čistě elektrického modelu Fiat 500 plánuje koncern Stellantis dočasné pozastavení produkce v dalších italských továrnách. To se dotkne i modelu Fiat Panda.

Foto: Fiat

Fiat Panda současné generace společně se svým předchůdcem

Článek

Skupina Stellantis oznámila, že v průběhu příštího měsíce přeruší výrobu v několika svých italských továrnách. Jde o reakci na náročné podmínky na trhu, uvádí agentura Reuters s odkazem na tiskovou zprávu společnosti.

Pozastavení výroby by mělo trvat několik dnů v termínu od 11. do 29. listopadu. Dotknout by se mělo jak závodu Pomigliano d’Acro, kde se vyrábí Fiat Panda, tak závodů Termoli a Pratola Serra, kde se vyrábějí motory.

Podle vyjádření společnosti Stellantis pro zástupce odborů jsou tyto kroky nezbytné k adaptaci produkce k současné situaci na trhu a zajistí efektivní správu zdrojů, uvádí italská agentura Ansa. Podle Motor1 by však pozastavení produkce modelu Panda mohlo souviset i s nižší poptávkou, která trápí společnost Stellantis v Evropě i zámoří.

Krvácející Stellantis znovu otáčí, budoucnost svých značek bude řešit do pár let

AutoMoto
Foto: Fiat

Nástupcem Fiatu Panda se časem stane model Grande Panda, dostupný s hybridním i čistě elektrickým pohonem.

Fiat Panda, v současnosti ve své třetí generaci, patří k nejstarším novým vozům na evropských trzích. Model byl představen již v roce 2011, v prodeji by měl vydržet až do roku 2027. Na trhu tak bude existovat i s moderním nástupcem Grande Panda, který bude dostupný s mild-hybridním i čistě elektrickým pohonným ústrojím.

Pro Stellantis přitom nejde o první pozastavení výroby v evropských továrnách. Již během poloviny září společnost oznámila měsíční přerušení výroby čistě elektrického modelu Fiat 500, nedávno však byla odstávka prodloužena až do začátku listopadu. Pozastavena byla také produkce dvou modelů Maserati.

Navzdory komplikacím, kterým nyní skupina Stellantis čelí, měla podle Reuters ve svém vyjádření uvést, že je odhodlána zajistit kontinuitu svých italských provozů i v budoucnu. Dodala však, že nyní stojí před náročnou cestou, která vyžaduje obtížná rozhodnutí a nenabízí snadná řešení.

Jedna z nejdůležitějších postav automobilového průmyslu Carlos Tavares odejde do důchodu

AutoMoto

Výběr článků

Načítám