Hlavní obsah

Sportovní nissany nebudou jen elektrické

Sportovní divizi automobilky Nissan sice čeká elektrifikace, která jí umožní i návrat na starý kontinent, všechny modely by však plně elektrické být neměly.

Foto: Nissan

Nissan Ariya Nismo je symbolem sportovní divize do Evropy. U elektrických modelů ale nezůstane.

Článek

Divize Nismo, která se v rámci automobilky Nissan stará o ladění sportovních a závodních vozů, nedávno oslavila své čtyřicáté narozeniny, v rámci kterých oznámila i svůj návrat na evropské trhy. Po řadě ikonických modelů se spalovacími motory ale nově s čistě elektrickým crossoverem.

Model Ariya Nismo by měl na evropské trhy dorazit začátkem příštího roku a rozhodně by neměl být posledním nositelem slavného jména, jak v rozhovoru pro Top Gear uvedl Pierre Loing, šéf globálního produktového plánování automobilky. Divize se navíc neplánuje stát čistě elektrickou

„Nismo nemá žádný specifický cíl v přechodu na čistě elektrický pohon,“ uvedl Loing. „Většina našich vozů bude v Evropě elektrifikovaná. Kvůli předpisům Euro 7 je těžké se tomu vyhnout. Neznamená to ale, že budou všechny plně elektrické.“

Foto: Nissan

Nissan Ariya Nismo slibuje kromě vysokého výkonu i propracovanou aerodynamiku.

Sám ovšem připustil, že ještě před pár lety mohla být situace jiná. Změna nastala až se současným „chaosem“ v oblasti poptávky po elektromobilech, která namísto růstu spíše stagnuje či klesá.

Elektrifikace by přitom v podání divize Nismo mohla mít podobu speciálně odladěného pohonu E-Power, kdy je vůz sice osazen spalovacím motorem, ten však primárně slouží k dobíjení baterie, zatímco kola pohání elektromotor.

Na domácím japonském trhu, kde nyní Nismo prodává 80 % své produkce, už mají zákazníci k dispozici například hot hatch Aura Nismo, vybavený právě vyladěným pohonem E-Power. S ohledem na rostoucí popularitu systému E-Power na evropských trzích je pak možné, že některé nové modely Nismo vsadí právě na podobné řešení.

Nismo se vrací do Evropy, sportovní ariya slibuje větší přetížení než GT-R

AutoMoto

Ikonický supersport udolaly regulace. GT-R v příštím roce skončí, i kdyby Nissan pokračoval

AutoMoto

Výběr článků

Načítám