Hlavní obsah

Společnost Hyundai si patentovala nový volant, potěší hlavně fanoušky sporťáků

Jihokorejská automobilka si nechala patentovat návrh volantu s možností jednoduché integrace diod upozorňujících na vhodný moment k přeřazení. Našla způsob, jak drahou techniku dostat do aut za nižší cenu.

Foto: Hyundai

Volant sportovního modelu Hyundai Ioniq 5 N

Článek

Automobilka Hyundai si u amerického patentového úřadu USPTO nechala patentovat nový návrh volantu, který zaujme především specifickou výsečí v horní části věnce. Umístěn by zde totiž měl být LED pásek, který indikuje vhodný moment k přeřazení.

Tato technika není žádnou novinkou, zejména u závodních aut se objevuje dlouhé roky. Nabízí ji také různé supersportovní či sportovní modely, například značek Ferrari či BMW. Obvykle se však jedná o dost drahý příplatek, neboť jde o volanty s odlišnou konstrukcí a často i drahým karbonovým dekorem.

Patentová přihláška, kterou podle CarBuzz podala jihokorejská automobilka u amerického úřadu 13. června tohoto roku, by však měla ukazovat návrh dostupnější verze této specifické výbavy, vhodné zejména pro sportovní vozy.

Foto: Hyundai

Některé vozy Hyundai N nabízejí indikátor řazení již nyní, integrován je do přístrojového štítu

Podle návrhu by nový typ volantu měl mít připravenou drážku v horní části volantu, včetně vnitřní konstrukce, bez ohledu na to, zda bude světelnou indikací vybaven. Novým volantem by tak mohlo být osazeno více vozů, pouze u sportovních by se však přidalo samotné osvětlení.

Automobilka by tak díky velkovýrobě mohla citelně srazit cenu. Modularita volantu by navíc umožnila jeho osazení sportovněji laděnými dekory, jako například z již zmiňovaného karbonu, aby volant lépe ladil se sportovním interiérem.

Zatím se jedná pouze o patentový návrh, u kterého nikdy není jisté, kdy a zda vůbec se dostane do produkce. Patentové nákresy ovšem ukazují logo značky Genesis, u které automobilka plánuje nové sportovní modely s označením Magma. Smysl by však dávaly také u sportovních modelů divize Hyundai N.

Hyundai Ioniq 5 N si na Pikes Peak dojel pro rekord. Automobilka slíbila další speciály

AutoMoto

Hyundai odhaluje okruhový Ioniq 5 N eN1, chce s ním závodit udržitelně

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám