Hlavní obsah

Spalovací motory zůstanou v nabídce ještě dlouho, zní z BMW

Automobilka BMW již dříve očekávala, že úplný přechod na elektromobilitu nebude tak rychlý, jak mnozí doufali. Díky zvolené strategii se může snadno přizpůsobit trendům a nabízet spalovací motory vedle elektromobilů ještě mnoho let.

Foto: BMW

I zcela nový koncept BMW Skytop má osmiválec

Článek

Zatímco řada (nejen) evropských automobilek sázela na rychlý přechod k elektromobilitě a brzký konec spalovacích modelů, automobilka BMW vsadila na konzervativnější přístup, který se jí aktuálně vyplácí.

Společnost BMW, tedy včetně Mini, totiž nabízí své modely s mixem pohonných jednotek (od spalovacích až po čistě elektrické), zvenčí ale vypadají takřka identicky. Část z nich navíc stojí na identické platformě a vyrábí se společně na jedné lince.

Tato strategie automobilce BMW dává prostor pružně se přizpůsobovat situaci na globálních trzích, kdy například v posledních měsících sledujeme nižší poptávku po elektromobilech. To ale BMW trápit nemusí.

Konec elektrické euforie? Mnohé automobilky přehodnocují plány

AutoMoto

„V tuto chvíli se nám vyplácí naše strategie,“ uvedl produktový šéf automobilky Bernd Köber v rozhovoru pro britský Autocar. „Vždy nám bylo jasné, že vývoj bude velmi proměnlivý, protože závisí na regulaci a potřebách zákazníků.“

Strategii měnit nehodlají

Podobný přístup chce automobilka zachovat i v budoucnu. Konkrétně v roce 2025 by měla představit nový model řady 3, který bude poprvé postaven na platformě Neue Klasse. Vůz bude primárně elektrický, současně ale značka nabídne i identický vůz se spalovacím a hybridním pohonem, který se bude vyrábět na inovované starší platformě na stejné lince.

„V dohledné budoucnosti se přikláníme k technologicky flexibilnímu přístupu, proto jsme plánovali vyrábět všechny pohony na jedné výrobní lince,“ dodal Köber. „Pokud se trh posune jedním směrem, nemusíme zavírat závod nebo snižovat počet směn. Prostě přejdeme na jiný pohon.“

Navzdory opatrnému přístupu ale automobilka očekává, že se elektromobilita bude dál postupně prosazovat, zejména díky rychlejšímu nabíjení a delšímu dojezdu. „Před dvěma lety byly odhady týkající se elektromobilů příliš optimistické, nyní jsou příliš pesimistické,“ dodal Jochen Goller, šéf prodejů BMW.

BMW ukázalo další auto z nové rodiny Neue Klasse

AutoMoto

Výběr článků

Načítám