Hlavní obsah

Spalovací BMW budou vypadat jako elektromobily Neue Klasse

Designový jazyk koncepčních elektromobilů Neue Klasse se rozšíří i na spalovací BMW. Zákazníci budou mít na výběr pohonné ústrojí, ale čistý design bude u všech aut stejný, řekl šéfdesignér Adrian van Hooydonk.

Foto: BMW

BMW Vision Neue Klasse X

Článek

BMW rozšiřuje designový jazyk Neue Klasse na všechny budoucí modely, a to nejen na elektromobily, ale i na hybridy a klasické vozy se spalovacím motorem. Podle Adriana van Hooydonka, šéfa designu BMW Group, budou všechny budoucí BMW, bez ohledu na pohon, sdílet stejný moderní design. Přestože se mohou lišit proporce a některé detaily, celkový vzhled a atmosféra budou velmi podobné.

„Velký nástup elektromobilů, jejich technologie a tento designový jazyk se promítnou na celé produktové portfolio včetně spalovacích modelů. Pro zákazníka to nebude složité - všichni budou mít nová moderní BMW a budou si moci vybrat pohon,“ zjednodušil to van Hooydonk v rozhovoru pro magazín Top Gear.

Každý model však bude mít vlastní charakter a osobitost, takže nečekejte, že BMW začne vyrábět stejné vozy v různých velikostech. Interiéry budou zahrnovat high-tech prvky, jako je panoramatický head-up displej BMW Panoramic Vision a recyklované materiály pro ekologický nádech.

BMW X3 není z cukru, ukazuje tovární úprava do terénu

AutoMoto

BMW plánuje do roku 2026 rozšířit tento design i na SUV X5, které nabídne hybridní, plug-in hybridní i elektrické verze. První produkční model, který ponese nový styl, bude elektrické BMW iX3 v roce 2025, následované verzí Vision Neue Klasse sedan v roce 2026.

Van Hooydonk slíbil, že produkční modely nebudou daleko od konceptů. „Víte, jak blízko byly i3 a i8 svým konceptům - to se tady stane také,“ řekl. Změní se podle něj trochu rozměry a proporce, „u konceptů jsme trochu přehnali šířku a délku“, ale „celkový čistý design je přesně takovýto“, doplnil.

Všechny modely, které přijdou na trh až do roku 2029, byly schváleny pod vedením bývalého šéfa designu Domagoje Dukece předtím, než se přesunul k Rolls-Roycu. Nový tým designérů bude stát za vozy, které budou přicházet na trh až kolem roku 2030.

Evropa musí zrušit zákaz spalovacích motorů, jinak Čínu nezastaví, říká šéf BMW

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám