Hlavní obsah

Současný Volkswagen Golf by na trhu mohl vydržet až do roku 2035

Nástupce osmé generace Volkswagenu Golf by měl být plně elektrický, na trhu by však mohl být souběžně nabízen i se stávající spalovací verzí. A to až do zákazu prodeje spalovacích motorů.

Foto: Volkswagen

Modernizovaný Volkswagen Golf R Variant

Článek

Výrazný pokles prodejů elektromobilů již přiměl řadu automobilek změnit plány, Volkswagen ovšem zůstává odhodlaný nabídnout novou generaci populárního modelu VW Golf s čistě elektrickým pohonem, přičemž jeho premiéra se očekává v roce 2026. To ovšem neznamená, že by měl spalovací golf tou dobou zcela zmizet z trhu.

Aktuálně již osmá generace, představená v roce 2019, by totiž na trhu mohla vydržet až do roku 2035, kdy má vstoupit v platnost zákaz prodejů většiny spalovacích motorů na evropském trhu. V rozhovoru pro Top Gear Netherlands to uvedl Kai Grünitz, který je v automobilce zodpovědný za technický vývoj.

Podle Grünitze by nezvykle dlouhý životní cyklus osmé generace měl být možný i díky dotaženému vývoji jeho platformy. Golf a jeho koncernoví sourozenci stojí na platformě MQB Evo, vylepšené verzi platformy MQB, která byla představena již v roce 2012. Golf pak Grünitz označil za perfektní využití MQB platformy.

Je tedy možné, že nedávný facelift osmé generace VW Golf, který byl tradičně naplánován na polovinu běžně osmiletého životní cyklu, nemusí být tím posledním. Nebude však záležet pouze na rozhodnutí automobilky.

Grünitz totiž dodal, že životnost modelu mohou ovlivnit i jiná nařízení, která nemusí nutně souviset s emisemi. Skupina Volkswagen například musela v tomto roce ukončit prodej modelů Porsche Macan a 718 Boxster/Cayman ve státech EU, neboť nesplňovaly nová nařízení ohledně kyberbezpečnosti a jejich modernizace by se značce nevyplatila.

Před 50 lety byl představen Volkswagen Golf, dodnes je považován za etalon třídy

AutoMoto

Volkswagen představuje modernizovaný Golf R, má vyšší výkon a chytřejší techniku

AutoMoto

Výběr článků

Načítám