Hlavní obsah

Současný Fiat 500 končí po 17 letech na trhu

Spalovací Fiat 500 dostane nástupce po 17 letech. Bude založen na modelu 500e, ale benzinu se díky mildhybridní technice nevzdá.

Foto: Fiat

Fiat 500 Collezione 1957

Článek

Fiat 500 přišel ve svém současném provedení na trh před 17 lety, v roce 2007. Tak dlouho se v moderní době auta na trhu nedrží, alespoň co se týče těch osobních. Nyní však končí, budou pouze doprodány skladové kusy. To se týká i ostrých verzí Abarth 595 a 695. 

Ryze elektrická verze 500e, uvedená na trh před čtyřmi lety, zůstává v nabídce. Pětistovku očividně nedokázala plně nahradit. Na začátku roku 2025 bude na trh uveden Fiat 500 Ibrida, což je de facto model 500e s litrovým mild-hybridním benzinovým motorem.

Na rozdíl od dosavadního modelu 500 se ale nová 500 Ibrida nebude vyrábět v polských Tychách. Produkce se přesune do továrny Mirafiori v Turíně, tedy v domovském městě Fiatu, kde se bude vyrábět na stejné lince jako model 500e.

Test Fiatu 500e: Když máte rádi hezké detaily

Testy

Generální ředitel Fiatu Olivier François označil tento krok za důkaz závazku k italskému automobilovému průmyslu a nazval Itálii „naší hnací silou a budoucností“. François také webu Autocar řekl, že slabý prodej modelu 500e vedl k vývoji modelu 500 Ibrida.

„Je pro nás klíčové splnit očekávání na všech trzích, kam vstupujeme. Všichni jsme předpokládali, že přechod na elektrická vozidla bude rychlejší a náklady na elektrifikaci klesnou rychleji. Ale nemohli jsme předvídat pandemii covidu, nedostatek surovin a skutečnost, že se část evropské společnosti – zejména starší generace – obrátí zády k udržitelným řešením. To je však realita, se kterou se musíme vypořádat,“ pokračoval François.

S ukončením výroby modelu 500 zmizí také model Panda, který je s pětistovkou úzce spjat. Panda uvolní místo pro nový model Grande Panda, crossover s mildhybridními a elektrickými pohonnými jednotkami.

Test Fiatu 500 Hybrid: Především módní doplněk

AutoMoto

Výběr článků

Načítám