Hlavní obsah

Ruský trh s novými auty se oklepal, i díky vozům z Číny

Prodej nových osobních automobilů v Rusku se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 74,5 procenta na 747 829 vozů. Ve své zprávě to uvedlo podnikatelské sdružení AEB, které se odvolává na údaje poradenské společnosti PKK. Ruský automobilový trh se tak dál zotavuje z útlumu, který zažil po začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Výroba Moskviče, který je ve skutečnosti čínským crossoveremVideo: AP

Článek

Sdružení AEB dnes předpovědělo, že v celém letošním roce prodej dosáhne 1,45 milionu vozů. Zlepšilo tak svůj předchozí odhad, podle kterého měl celoroční prodej činit 1,3 milionu vozů.

„Hlavním trendem první poloviny roku 2024 byl rychlý růst trhu s novými osobními automobily, který překonal odhady ze začátku roku,“ uvedl předseda automobilového výboru AEB Alexej Kalicev. „Hlavním zdrojem růstu je nadále dovoz nových vozidel,“ dodal. Předpověděl nicméně, že díky růstu domácí produkce automobilů se bude podíl dovozu snižovat.

Ruský automobilový sektor v roce 2022 tvrdě zasáhly sankce, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Prodej aut v Rusku se v roce 2022 snížil o 59 procent na 626 300 vozů, což představovalo nejslabší výsledek za několik desetiletí. Vloni sice prodej vzrostl na 1,06 milionu aut, zůstal však hluboko pod úrovní z roku 2021, kdy se v Rusku prodalo 1,51 milionu vozů.

Rusko po zahájení invaze opustila řada západních automobilek. Mezera vzniklá jejich odchodem uvolnila prostor čínským automobilkám, které tak ovládly velkou část ruského automobilového trhu.

Nové moskviče jsou podvod ruské propagandy. Auto je komplet z Číny

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám