Hlavní obsah

Roboti neobsluhují jen nabíječky, zvládnou natankovat i spalovák

Robotické rameno, obsluhující řidiče na čerpací stanici v Abú Dhabí, využívá kamery a umělou inteligenci k rozpoznání vozů a bezpečnému doplnění paliva.

Robotická ruka tankuje palivo na benzínce ve Spojených arabských emirátechVideo: Reuters

Článek

V posledních letech představilo několik společností roboty, jejichž úkolem je automaticky připojit bateriový elektromobil k nabíječce. Podobná technologie ale může nalézt uplatnění i na čerpacích stanicích, jak ukazuje společnost Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Čerpací stanice na ostrově Al Reem v Abú Dhabí je jako první v regionu vybavena robotickým ramenem, které dokáže automaticky otevřít víčko nádrže a natankovat vůz podle požadavku řidiče. V rámci důrazu na ochranu životního prostředí navíc robot také opatrně předchází možným úkapům paliva mimo nádrž.

Aby mohli řidiči speciální zařízení běžící v testovacím programu využít, musí se nejprve zaregistrovat do systému společnosti ADNOC. Jakmile přijdou na stanici, robot díky propojení s kamerami, senzory a umělou inteligencí rozpozná vůz a pustí se do práce.

Technologie by měla v budoucnu usnadnit práci zaměstnancům čerpacích stanic, zvýšit produktivitu a zkrátit dobu, kterou řidiči na čerpací stanici stráví.

VW a Bosch testují autonomní parkování a nabíjení elektromobilů, ušetří nervy i poplatky

AutoMoto

Čekání na tragédii? Přehřívání nabíječek Tesly řeší lidé mokrými hadry

AutoMoto

Výběr článků

Načítám