Hlavní obsah

Renault a Volvo ukázaly společný koncept elektrické dodávky

Skupina společností sdružených do Software République představuje koncept mobilní zdravotnické ordinace postavené na nové platformě FlexEVan, která by měla zamířit do výroby v roce 2026.

Foto: Renault

Koncept U1st Vision

Článek

Koncept U1st Vision, zkratka odvozená od „Your First Vision“, byl představen jako tzv. technologický demonstrátor, který má symbolizovat budoucí přesun od „služeb mobility“ směrem ke „službám, které jsou mobilní“, jak uvádí automobilka Renault.

V tomto případě se jedná o koncept mobilní lékařské ordinace, která by se mohla přesouvat do oblastí, kde je ke zdravotní péči omezený přístup. Na stejném principu by ale mohly fungovat i jiné služby, například různé servisy apod.

Automobilka ke konceptu zatím mnoho neprozradila, vidíme ovšem elegantní dodávku s lehce protáhlou kapotou a výrazným světelným podpisem. Z profilu zaujmou digitální zpětná zrcátka, aerodynamické kryty kol nebo výrazné boční prosklení zadní části.

Vzadu je kompaktní ošetřovna s lékařským vyšetřovacím křeslem, stolem, šuplíky na speciální vybavení atd. Vůz by měl nabídnout funkce umělé inteligence a technologie schopné komunikovat s chytrými zařízeními, která sbírají informace o zdravotním stavu.

Základem konceptu je nová elektrická platforma FlexEVan, jejíž výroba by měla být zahájena v roce 2026. Za výrobou stojí společný podnik Flexis SAS, tvořený společnostmi Renault a Volvo, přičemž obě automobilky mají bohaté zkušenosti s výrobou užitkových vozů.

Koncept navíc zužitkovává inovativní technologie od sedmi členů Software République, přičemž tuto organizaci kromě automobilky Renault tvoří i společnosti Dassault Systémes, Eiden, Orange, STMicroelectronics, Thales nebo JCDeacaux.

Renault se spojil s Volvem a chystá „Teslu mezi dodávkami“

AutoMoto

Volvo chystá elektrického nástupce limuzíny S90

AutoMoto

Výběr článků

Načítám