Hlavní obsah

Red Bull RB17 odhalen, má extrémní parametry a slibuje časy vozů F1

Nový hypersport Red Bull RB17 váží méně než 900 kilogramů, má elektrifikovaný atmosférický motor V10 o výkonu 1200 koní a na okruzích by měl dosahovat časů podobných vozům F1.

Foto: Oracle Red Bull Racing

Red Bull RB17

Článek

Společnost Red Bull, respektive její divize Advanced Technologies, se během právě probíhajícího Festivalu rychlosti v Goodwoodu pochlubila prototypem dlouho očekávaného hypersportu RB17. Vůz, na jehož vývoji se podíleli přední odborníci, by měl na okruzích dosahovat podobných časů jako vozy F1.

Vývoj vozu začal v roce 2021 a za jeho designem stojí Adrian Newey, který se v minulosti proslavil i prací na hypersportu Aston Martin Valkyrie. Produkční verze vozu by se měla na trhu objevit zřejmě v roce 2025, přičemž výrobu zajistí Red Bull v továrně Milton Keynes.

Vystavený prototyp by neměl být příliš vzdálen finální verzi, ta by ale měla být nepatrně kompaktnější. Vůz má speciálně navržené tvary, díky kterým by měl generovat přítlak až 1700 kilogramů, přičemž hmotnost samotného stroje by se měla pohybovat kolem 900 kilogramů.

Poslechněte si Aston Martin Valkyrie, na Silverstonu zní jako formule

AutoMoto

Pohon zajišťuje 4,5litrový atmosférický motor V10 z dílny Cosworth, který by měl nabídnout schopnost točit až 15 000 otáček a dosáhnout výkonu 735 kW (1000 k). Spalovacímu motoru asistuje elektromotor o výkonu dalších 147 kW (200 k), díky čemuž putuje na zadní kola kombinovaný výkon 1200 koní.

Šasi vozu je inspirováno stroji F1 a má nastavitelné zavěšení typu push-rod, karbonové brzdy a obouvané pneumatiky Michelin byly vyvinuty přímo pro tento stroj. Díky použité technice by tak Red Bull RB17 měl být schopen dosahovat na okruzích stejných časů jako skutečné vozy F1. Jeho karbonový monokok přitom nabízí místo i pro spolujezdce.

Newey v rozhovoru pro Autocar uvedl, že model RB17 byl vyvíjen s cílem nabídnout zájemcům skvělý zvuk, skvělý design a také skvělé zážitky na okruhu. V rozhovoru navíc připustil, že ačkoliv se jedná o čistě okruhový stroj, majitelé by měli mít možnost legalizovat ho i pro silniční použití.

Red Bull RB17 vznikne v počtu pouhých 50 kusů. Cena jednoho vozu by měla startovat od 5 milionů liber, což je asi 150,7 milionu korun. Společnost ovšem nabízí pestrou individualizační nabídku, která nejspíš s cenou ještě zahýbe.

Související témata:
Red Bull RB17

Výběr článků

Načítám