Hlavní obsah

Profesionální pilot natáčel, jak řídí cybertruck malíčkem. Zachytil ale i svůj přestupek

Americký armádní pilot chtěl ukázat, jak snadno se elektrický pick-up Tesla Cybertruck ovládá. Na videu ovšem zachytil i svůj přestupek, kvůli kterému teď čelí vyšetřování.

Foto: Petr Horník

Tesla Cybertruck, ilustrační foto

Článek

Elektrický pick-up Tesly Cybertruck nebudí rozruch jen svým vzhledem, ale také použitou technikou. Kromě jiného používá systém řízení drive-by-wire, kdy volant není s koly mechanicky propojen, a systém natáčení zadní nápravy, což dohromady výrazně usnadňuje řízení a manévrování s bezmála 5,7 metru dlouhým kolosem.

Jak systém funguje v praxi, se na sociální síti X rozhodl ukázat i Matt Wallace, který sem nahrál video natočené v obytné čtvrti v Las Vegas. Na záběrech je patrné, jak velký pick-up na křižovatce jednoduše otočí do protisměru lehkým natočením volantu jen za pomocí malíčku, což je skutečně působivé.

Cybertruck dorazil do Prahy, unikátní tesla naživo nepřestává udivovat

AutoMoto

Pozorným divákům ale neušlo, že už ke křižovatce přijíždí rychlostí 48 mil za hodinu (cca 77 km/h), ačkoliv v obytné zóně je rychlostní limit 35 mil za hodinu (cca 56 km/h). Po úspěšné otočce navíc řidič začal zrychlovat až na 83 mil v hodině, což je asi 134 km/h. Stále v obytné zóně.

Video se tak začalo šířit a v komentářích se objevovala kritika. Matt Wallace tak nakonec video smazal a svůj účet na sociální síti X změnil na soukromý, ještě předtím ale v jednom z komentářů naznačil, že se s přáteli od policie domluvil na uzavření silnice v oblasti. Proto prý kolem nebyla žádná auta a na chodníku žádní chodci.

Video se ovšem na sociálních sítích znovu objevilo a znovu rozproudilo diskusi. Zpravodajský kanál 8 News Now pak zjistil, že Matthew Wallace je kapitánem amerického letectva, umístěný na základně v Nevadě. Tiskový mluvčí letky následně potvrdil, že letectvo o videu ví a zahájilo vlastní vyšetřování.

Tiskový mluvčí policie Las Vegas dodal, že na základě videa nebyla nikomu udělena pokuta za rychlost. Současně ale připustil, že video a jeho obsah jsou součástí probíhajícího vyšetřování. O uzavření silnice v oblasti policie neměla žádné informace.

Matt Wallace přitom nemá účet jen na sociální síti X, ale také na YouTube, kam v minulosti nahrál několik videí právě s vozem Tesla Cybertruck. Ukázku svižného zatočení a vysoké rychlosti v obytné zóně zde ale nepublikoval.

Cybertruck nemusí být šedý. Tesla nabízí barevné folie

AutoMoto

Tesla Cybertruck v prodejích válcuje elektrický GMC Hummer EV, čísla prozradila svolávací akce

AutoMoto

Výběr článků

Načítám