Hlavní obsah

Prodej elektromobilů v Česku stoupl skoro o polovinu. I díky dotacím

Prodej elektromobilů za sedm letošních měsíců vzrostl o 44 procent na 4987 aut. Poptávka po hybridních vozech stoupla o 36 procent na 30 238 prodaných vozů. Z toho 3498 vozů byly plug-in hybridy. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Na ilustračním snímku nabíjení BMW i4

Článek

Na celkovém počtu registrovaných osobních aut se čistě elektrické vozy podílejí 3,65 procenty a hybridní 22,1 procenty.

Nejprodávanější značkou elektromobilů zůstává díky agresivní cenové politice Tesla s 1957 vozy, druhá Škoda prodala 473 vozů Enyaq a třetí je Volvo se 454 vozy. Následují Hyundai, BMW a Volkswagen.

Dotace na firemní elektroauta jsou už zpola rozebrané

Ekonomika

Na prvním místě v prodeji hybridů je se 7509 vozy Toyota, následuje domácí Škoda s prodejem 3327 aut a třetí je Volvo s 2736 vozy. Nejprodávanějším hybridním modelem je Škoda Octavia s 2867 vozy před Toyotou Corolla.

Letos v březnu stát spustil program záruk na úvěry a dotace na nákup elektromobilů pro firmy a živnostníky. Dotace dosahuje 200 tisíc korun na elektromobil a až 300 tisíc korun u elektrické dodávky.

„Zájem o elektromobily nabírá díky dotačnímu programu ministerstva průmyslu na síle, nicméně za výhodnou cenu lze nyní pořídit i hybridy, které jsou cenově plně srovnatelné s auty se spalovacím motorem. Hybridy by do konce roku mohly na trhu získat až čtvrtinový podíl,“ řekl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Celkový prodej nových aut bez ohledu na pohon na českém trhu vzrostl za sedm měsíců letošního roku meziročně o 3,8 procenta na 136 673 vozů. V červenci odbyt vzrostl o 8,5 procenta na 17 452 vozů.

Šéf KIA: Cenově dostupný elektromobil uvedeme v Česku příští rok

Ekonomika

Výběr článků

Načítám