Článek
Třebaže jsou dnešní pneumatiky v podstatě výhradně černé, nebylo tomu tak vždy. Podle firem Michelin a Goodyear byly první pneumatiky mnohem světlejší, protože taková je přírodní barva gumy.
Podle firmy Michelin, jednoho ze světově nejznámějších výrobců pneumatik, získaly pneumatiky černou barvu až zhruba v roce 1917, a to přidáním tzv. uhlíkové černi - jemných, průmyslově vyrobených sazí.
Důvod je jednoduchý - výrazně zvyšovaly životnost pneumatiky, podle Michelinu až desetkrát. Podle chemického inženýra Jacka Koeniga je životnost pneumatiky bez uhlíkové černi zhruba 8 tisíc kilometrů.
Černá barva je užitečná ještě z dalších důvodů. Jednak chrání pneumatiku před ozónem a ultrafialovými paprsky, které způsobují její popraskání, takže pneumatika vydrží déle. A jak jistě víte, jsou-li na pneumatice vidět prasklinky, je na čase ji nahradit novou.
Pomáhá také odvádět teplo z oblastí, které mají tendenci se za jízdy zahřívat, tj. zejména z běhounu - ten se zahřívá třením o asfalt.