Hlavní obsah

Příští generace Citroënu C5 Aircross má svůj předobraz, odhalil se v Paříži

Citroën představil na pařížském autosalonu 2024 koncept nového C5 Aircross, který ukazuje, jak bude vypadat příští generace tohoto kompaktního crossoveru. Debut sériového modelu se očekává příští rok.

Citroën C5 Aircross ConceptVideo: Citroën

Článek

Nový C5 Aircross je větší než jeho předchůdce a přináší ostřejší design připomínající novou C3. Stále si však má zachovávat důraz na pohodlí a praktičnost. Bude postaven na platformě STLA Medium, která podporuje spalovací, hybridní i plně elektrická pohonná ústrojí.

Citroën popisuje nový model jako „svalnatý a aerodynamicky tvarovaný blok“. Tomu odpovídá vnější design - má hranaté rysy podobně jako menší modely C3 a C3 Aircross a několik prvků zlepšujících aerodynamiku.

Koncept měří 4,65 metru na délku, což je o 150 mm více než dosavadní C5 Aircross. Některé prvky konceptu jako velmi tenká LED zadní světla budou pravděpodobně pro sériovou výrobu upraveny.

Interiérem se zatím automobilka nepochlubila, slibuje však prostorný a pohodlný vnitřek pro pět cestujících. Vůz má nabízet „wellness zónu ve stylu salonku“. Očekává se moderní výbava včetně nejnovějších asistenčních systémů a infotainmentu.

C5 Aircross bude stát na nové platformě STLA Medium, která je sdílena s modely Peugeot 3008, 5008 a Opel Grandland. Citroën potvrdil, že nový model bude dostupný s benzinovými, hybridními i plně elektrickými pohonnými systémy, třebaže podrobnosti zatím nespecifikoval.

Pravděpodobně nabídne základní verzi s mild-hybridním tříválcovým motorem o výkonu 100 kW, který je běžný v rámci skupiny Stellantis. Plně elektrická verze by mohla mít baterii s kapacitou 73 nebo 98 kWh, což by jí umožnilo dosáhnout dojezdu až 700 km.

Elektrická verze by měla být nabízena jak s pohonem předních, tak i všech kol. Více podrobností o sériovém provedení bude odhaleno s blížícím se uvedením na trh, které je v plánu na rok 2025.

Citroën modernizuje C4 a C4 X, nabídnou novou tvář i výbavu

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám