Hlavní obsah

Premiéra Smart #5 se blíží, největší model láká na dobrodružný charakter

Automobilka Smart se pochlubila snímky z náročného testování nového, čistě elektrického SUV Smart #5, jehož premiéru naplánovala na konec srpna.

Foto: Smart

Smart #5 během testování

Článek

Značka Smart se od svého vzniku zaměřovala především na malé městské automobily, to se však změnilo v momentě, kdy do skomírající společnosti patřící pod koncern Daimler vstoupil čínský automobilový gigant Geely. Malý Smart ForTwo sice přežil až do letošního roku, nabídka se ale postupně plní crossovery.

Již osmadvacátého srpna automobilka v Austrálii představí svůj historicky vůbec největší model, který v návaznosti na první crossover s označením #1 a odvozené stylové SUV-kupé #3 pojmenovala jednoduše Smart #5. Jméno #2 by mělo být rezervováno pro nástupce modelu ForTwo.

Smart #5 bude opět čistě elektrický model, ovšem kromě života ve městě by měl být uzpůsoben také jízdě v divočině. Tomu by měl odpovídat i jeho robustní design, na jehož vývoji se mělo podílet designové oddělení společnosti Mercedes-Benz.

Společnost zatím parametry modelu nezveřejnila, již dříve se však objevily spekulace, podle kterých by základem vozu měla být 800V platforma společnosti Geely. Smart #5 by měl nabídnout až pět konfigurací pohonu, včetně pohonu všech kol, dojezd by se pak mohl pohybovat okolo 550 kilometrů na jedno nabití.

Přesné parametry se dozvíme až s premiérou, již nyní však automobilka na sociálních sítích zveřejnila, že model prochází homologací pro trhy EU. Oficiální parametry pro evropský trh budou zveřejněny až s dokončením homologačního procesu. Termín uvedení vozu na trhy ovšem není známý.

Smart pracuje na nástupci svého ikonického městského modelu Fortwo

AutoMoto

Po dvaceti letech zvažuje Smart návrat roadsteru

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám