Hlavní obsah

Před rokem BMW otevřelo u Sokolova své největší testovací centrum na světě

V pátek 26. července to bude přesně rok, co německá automobilka BMW otevřela u Sokolova své největší testovací centrum na světě. Areál, který od roku 2020 vznikal na bývalé výsypce Sokolovské uhelné, slouží pro testování nových technologií aut. Výstavba stála přes sedm miliard korun. Celý areál funguje v režimu velmi přísného zabezpečení.

Foto: BMW

Testovací centrum BMW v Sokolově

Článek

Vývojové centrum Future Mobility Development Center (FMDC) v České republice se rozkládá na ploše 600 hektarů. Nachází se zhruba 280 km od Výzkumného a inovačního centra (FIZ) v Mnichově a zaměstnává více než 100 lidí.

Kromě automobilů BMW centrum slouží i pro vývoj vozů sesterských značek Mini a Rolls-Royce.

„Cílem testování je tady auta naučit co nejlépe autonomní jízdě, aby se na ně mohl člověk, řidič v provozu, maximálně spoléhat. Nejvíce nehod vzniká nepozorností řidiče a tyto autonomní systémy výrazně pomáhají, aby se nehodám předcházelo. Stále ale bude možné si to vypnout, a pokud bude chtít řidič jet sám, bude moci,“ popsal důvody vzniku centra mluvčí BMW Group ČR David Haidinger.

Testovací centrum je podle původních zpráv tvořeno šesti tratěmi o celkové délce 25 kilometrů, z jihu na sever se vyznačuje převýšením 80 metrů. Kromě šestikilometrového dálničního okruhu je jeho součástí několik sekcí, jako například moduly pro venkovské silnice a městský provoz pro testování a zdokonalování různých technologií a systémů pro vysoce automatizovanou jízdu.

BMW už údajně nechystá novou generaci X3 M, nahradit ji má elektromobil

AutoMoto

BMW mění barvy přímo před očima. Naživo je to výjimečný zážitek

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám