Hlavní obsah

Potvrzeno. Automobilky Nissan, Honda a Mitsubishi vytvářejí alianci

Představitelé tradičních japonských automobilek uzavřeli memorandum o porozumění. Nová aliance by se měla zaměřit na společný vývoj elektromobilů a softwaru.

Foto: Mitsubishi Motors

Automobilky Nissan, Honda a Mitsubishi uzavřely memorandum o porozumění.

Článek

Nedávné spekulace o vytváření nové aliance, jejíž součástí budou automobilky Nissan, Honda a Mitsubishi, se ukázaly být pravdivými. Společnost Mitsubishi Motors totiž v tiskové zprávě oznámila podpis memoranda o porozumění, které by mělo vést ke strategickému partnerství mezi tradičními japonskými automobilkami.

Automobilka Mitsubishi se tak přidává k alianci společností Honda Motor a Nissan Motor, která byla oznámena již v březnu tohoto roku. Společným cílem, o kterém se nyní povedou ještě jednání, by měly být práce na elektrifikaci a vývoji chytřejšího softwaru pro nové automobily.

Společný vývoj i investice

Připomeňme, že již dříve vytvořená aliance mezi automobilkami Nissan a Honda přinese nejen společný vývoj, ale také společné investice v oblastech konektivity, autonomního řízení, umělé inteligence či vývoje nových baterií a elektromotorů.

Toyota, Subaru a Mazda budou spolupracovat na vývoji nových spalovacích motorů

AutoMoto

Původní aliance by dokonce měla vést ke sdílení některých modelů, kterými budou moci obě značky doplňovat své portfolio. A to v oblastech spalovacích i elektrických vozů. Společnost Mitsubishi zatím podepsala pouze memorandum o porozumění, je tedy otázkou, zda se také časem zapojí do této spolupráce. Nissan ovšem v Mitsubishi vlastní 34% podíl.

„Doufám, že v tomto období změn v automobilovém průmyslu, které prý nastávají jednou za 100 let, nám synergie technologií a znalostí, které společnosti Nissan a Honda po léta pěstovaly, stejně jako silné stránky a zkušenosti společnosti Mitsubishi Motors, umožní svižně řešit různé problémy spojené s elektrifikací a inteligencí v celosvětovém měřítku a vést společenské změny jako přední společnost,“ uvedl Toshihiro Mibe, prezident Honda Motor.

Nová aliance by měla japonským automobilkám pomoci snáze vzdorovat neustále rostoucí konkurenci z Číny, která se snaží prosadit už i na globálních trzích. V minulosti alianci oznámily i japonské automobilky Toyota, Mazda a Subaru, které se naopak chystají společně pracovat na dalším vývoji spalovacích motorů a jejich elektrifikaci.

Další obr na obzoru. Mitsubishi se chce připojit k alianci mezi Nissanem a Hondou

AutoMoto

Mitsubishi ASX má po faceliftu novou příď, zůstává převlečeným renaultem

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám