Hlavní obsah

Porsche Cayenne nabídne osmiválec i po roce 2030

Stávající třetí generace Porsche Cayenne zůstane v nabídce společně se čtvrtou generací, která již bude plně elektrická. Automobilka navíc plánuje úpravy motorů včetně V8, aby odpovídaly emisním požadavkům i v příštím desetiletí.

Foto: Porsche

Stávající Porsche Cayenne GTS

Článek

Letošní výrazný pokles v prodejích elektromobilů přimel řadu automobilek změnit plány. Jednou z nich je i značka Porsche, která nedávno přiznala, že její plány v oblasti elektrifikace byly až příliš ambiciózní.

Značka nyní pracuje na čtvrté generaci populárního SUV modelu Cayenne, která by měla být představena v druhé polovině tohoto desetiletí. Na trhu ovšem nebude sama. Automobilka totiž podle Motor1 plánuje ponechat souběžně na trhu i třetí generaci se spalovacími motory.

Porsche plánuje další investice do třetí generace modelu, která je dnes na trzích, včetně dalšího vylepšení pohonných jednotek. Spalovací motory, včetně vidlicového osmiválce, by tak měly splňovat přísnější emisní limity, díky čemuž by třetí generace modelu měla se spalovacími motory vydržet na trhu i v příštím desetiletí.

Navzdory prodloužení životnosti třetí generace modelu Cayenne ovšem značka nechce zcela opustit své plány na elektrifikaci. Podle svého výkonného ředitele by mohla v příštím desetiletí dodávat až z 80 procent elektromobily, pokud by po nich existovala dostatečná poptávka.

Současné trendy nicméně naznačují, že přechod na elektromobilitu bude trvat déle, což je i důvod k prodloužení životnosti modelu Cayenne. Čtvrtá generace, tedy již čistě elektrická, přitom již vstoupila do fáze testování prototypů v provozu.

Nové modely, postavené na platformě PPE (Premium Platform Electric) s řadou inovací, nyní budou zdolávat miliony kilometrů, než bude vůz oficiálně představen. Termín premiéry ale zatím není znám.

Porsche představilo Cayenne GTS po modernizaci. Má ještě výkonnější osmiválec a lepší podvozek

AutoMoto

Porsche představilo nejvýkonnější cayenne. Verze Turbo E-Hybrid spoléhá na osmiválec i elektromotor

AutoMoto

Výběr článků

Načítám