Hlavní obsah

Policejní oddělení v Kalifornii vyměnilo všechny spalováky za elektromobily Tesla

Policejní oddělení z kalifornské Jižní Pasadeny by mělo být prvním v USA, jehož kompletní flotila služebních vozů je tvořena elektromobily. Navíc jde pouze o vozy značky Tesla.

Foto: Unplugged Performance

Policejní Tesla Model Y

Článek

Projekt náhrady starších služebních vozidel se spalovacími motory začal pořízením několika vozů Tesla Model 3, u kterých byly výrazně nižší náklady nejen na provoz, ale také na údržbu. Následně se policejní oddělení z Jižní Pasadeny rozhodlo vyměnit všechna spalovací vozidla pouze za elektromobily.

Jako tzv. stíhací modely, které hlídkují v ulicích, používá oddělení vozy Tesla Model Y v tradičních policejních barvách a s veškerým běžným příslušenstvím. Jako tzv. administrativní vozidla pak oddělení využívá několik sedanů Tesla Model 3.

Součástí přechodu na čistě elektrickou flotilu byla také výstavba velké nabíjecí stanice, které je umístěna za městskou radnicí. Do budoucna se navíc plánuje výstavba solárních panelů a bateriového úložiště, aby bylo možné zajistit nabíjení vozů i při výpadcích proudu.

Policejní oddělení získalo na pořízení vozů dotaci 1,3 milionu amerických dolarů, což je v přepočtu asi 30,5 milionu korun. Každé služební vozidlo Tesla by pak mělo ročně jen na nákladech za provoz ušetřit kolem 4000 dolarů (bezmála 94 000 korun), jak uvádí Carscoops. Důraz je ale kladen i na citelně nižší zátěž životního prostředí.

Policejní vozidla Tesla prošla úpravou u kalifornského úpravce Unplugged Performance, který se specializuje právě na tyto modifikace. Kromě tradičních výstražných světel jsou vozy vybaveny i robustním předním rámem, pátracími světlomety na blatnících, výstražnými světly na prazích a obouvají all-terrain pneumatiky.

Policisté si u vozů pochvalují vysoký důraz na bezpečnost posádky, moderní technologie a na dobrou ovladatelnost díky nízkému těžišti. Obavy ohledně dojezdu jsou údajně také zbytečné, neboť je prý srovnatelný s dříve používanými spalovacími vozy.

Dubaj se pochlubila policejním Lamborghini Urus Performante, má i trezor na zbraně

AutoMoto

Policie převzala čtyřicítku nových superbů, budou hlídkovat na páteřních silnicích

AutoMoto

Výběr článků

Načítám