Hlavní obsah

Počet elektromobilů loni vzrostl o 50 procent

Počet automobilů s elektrickým pohonem dále roste. Na konci roku 2023 jich bylo v celém světě zhruba 42 milionů, tedy asi o 50 procent více než o rok dříve. Údaj zahrnuje nejen čistě elektrické vozy, ale také plug-in hybridní vozy a elektromobily s prodlužovačem dojezdu, u kterých se často používá malý spalovací motor. Největším trhem pro elektromobily je Čína. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na údaje Centra pro výzkum solární energie a vodíků (ZSW).

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Číně na konci loňského roku bylo 23,4 milionu elektromobilů, což je více než polovina celosvětového údaje. Na druhém místě jsou Spojené státy, které však značně zaostávají. Na konci loňského roku tam bylo jen 4,8 milionu elektrovozů. Třetí je Německo s 2,3 miliony elektrickými vozy. Mezi pět největších trhů patří ještě Francie a Británie.

Největšími výrobci čistě elektrických vozů a plug-in hybridů byly loni čínská BYD, Tesla a Volkswagen. Celkem byly loni zaregistrovány více než tři miliony vozů BYD, v případě Tesly počet registrací činil 1,8 milionu a vozů Volkswagen byl zaregistrován jeden milion.

Nejrozšířenějšími modely na světě jsou podle ZSW Model Y a Model 3 od Tesly. Celkově je zaregistrováno téměř 2,5 milionu vozů Model Y a zhruba 2,3 milionu vozů Model 3.

Čínské automobilky mají do roku 2030 ovládnout třetinu globálního trhu

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám