Hlavní obsah

Pařížský autosalon se nevzdává, nabídne nejen francouzské novinky

Zatímco většina světových automobilových show již hodila ručník do ringu, pařížský autosalon se připravuje na další ročník, který slibuje řadu zajímavých novinek. Většinu z nich dodají francouzské značky skupin Renault a Stellantis.

Foto: Renault

Upoutávka konceptu znovuzrozeného Renaultu 4

Článek

Autosalony to v posledních letech nemají vůbec lehké, což potvrdil i nedávno oznámený konec ženevského autosalonu, který byl považován za největší motoristický svátek na evropském kontinentu. Autosalon Paříž ale pokračuje.

Letošní ročník se uskuteční v termínu od 14. do 20. října a návštěvníci se mohou těšit na řadu zajímavých exponátů, zejména francouzského původu. Dominovat bude zejména společnost Renault, která by měla představit šest nových modelů. Pozadu ale nezůstane ani společnost Stellantis a její značky ze země galského kohouta.

Začněme ale od Renaultu, respektive od sportovně zaměřené značky Alpine, která by měla představit koncept čistě elektrického SUV-kupé Alpine A390 Beta. Koncept by měl být velmi blízkou ukázkou produkčního modelu, který se očekává v příštím roce. Jeho konkurentem by přitom mohlo být elektrické Porsche Macan.

Renault 5 se dočkal ostré verze od Alpine

AutoMoto

Zajímavostí pak bude i výstavní premiéra další evoluce konceptu Alpine Alpenglow Hy6, který slouží jako testovací platforma značky pro vývoj motorů spalujících vodík. Oproti původní verzi přitom vyměnil čtyřválec za šestiválec.

Sama značka Renault by se měla pochlubit velmi očekávanou novinkou, produkční verzí čistě elektrického modelu Renault 4. Novinka by měla sdílet techniku s čistě elektrickým modelem Renault 5, s většími a robustnějšími tvary ale zamíří do populárního segmentu SUV.

Značka Renault by měla dále vystavit nedávno představený koncept Renault 17 Electric, navazující na historický model, zcela nový koncept zaměřený na udržitelnost, zejména v oblasti materiálů a výrobních metod, a také produkční verzi těžkých čtyřkolek Mobilize Bento a Duo, které by měly nahradit model Twizy.

Foto: Alpine

Ukázka konceptu Alpine A390 Beta

Velkou novinku chystá také Dacia, která by měla v Paříži představit model Bigster, s délkou 4,6 metru dosud největší a také nejdražší model, jehož design by nemusel být vzdálený aktuální generaci Dacie Duster.

Společnost Stellantis bude v Paříži reprezentovat také několik značek. Citroën vystaví ve městě světel například vylepšenou těžkou čtyřkolku Amifacelift modelu C4, jak pro Autocar uvedl šéf značky Thierry Koskas.

Chybět ale nebude ani Peugeot s modely e-3008 a e-5008 Longe Range, které díky zvětšené kapacitě baterie nabídnou delší dojezd.

Kromě domácích značek se ale očekává i zastoupení automobilek Kia, Mini nebo Alfa Romeo. O pozornost se však přihlásí i sílící zastoupení čínských automobilek, které by měly reprezentovat značky jako BYD, GAC nebo Xpeng.

10 nejvýznamnějších premiér v historii zrušeného ženevského autosalonu

AutoMoto

Zájem o pekingský autosalon může Evropa závidět. Dominují mu elektromobily a digitální konektivita

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám