Hlavní obsah

O továrnu Audi v Bruselu mají zájem Číňané

Německá prémiová automobilka Audi ze skupiny Volkswagen se snaží najít kupce pro svůj závod v Bruselu. Zřídila pro tento účel speciální pracovní skupinu. Pokud nikoho nenajde, hrozí, že továrna bude muset skončit, uvedla agentura DPA. Podle informovaného zdroje belgického listu De Tijd má o převzetí továrny zájem čínská automobilka Nio.

Foto: Audi

Výroba Audi Q8 e-tron Sportback v Bruselu

Článek

Automobilka Audi v červenci oznámila plány na restrukturalizaci svého bruselského závodu a uvedla, že tam zvažuje předčasné ukončení výroby svých elektromobilů Audi Q8 e-tron. V případě ukončení výroby by přišlo o práci všech 2910 zaměstnanců.

Poptávka po zmíněném modelu podle DPA klesla a Volkswagen nemá v úmyslu uvést na trh žádného nástupce. Podle člena představenstva Audi pro výrobu a logistiku Gerda Walkera automobilka „analyzovala více než 20 alternativních obchodních modelů a transparentně je projednala se sociálními partnery“, ale „bohužel se žádný z nich neukázal jako ekonomicky životaschopný a udržitelný“.

Zaměstnanci závodu vstoupili do stávky, a přestože se vedení a vyjednavači odborů dohodli na návratu do práce od úterý, ještě v pondělí Bruselem prošla pětitisícová odborářská demonstrace na podporu pracovníků závodu Audi.

Představitelé odborů poukázali na širší hrozbu pro průmysl. „Chceme také vyslat jasný signál evropským úřadům, které komplikují situaci belgickému průmyslu, ale i průmyslu evropskému. Výrobní sektor odchází hlavně z našich zemí,“ řekl zástupce odborů v bruselské továrně Audi Patrick Van Belle.

Audi nyní v Bruselu vyrábí model Q8 e-tron včetně verze Sportback. Byť se jedná o největší elektrické SUV v nabídce, ještě pod názvem Audi e-tron bylo v prodeji již od roku 2018, samotný model tak v následujících měsících či letech pravděpodobně čeká ukončení výroby nezávisle na továrně.

Nové Audi Q5 má nezvyklé čtvrté brzdové světlo

AutoMoto

První jízda v modernizovaném Audi Q8 e-tron Sportback: Lepší hlavně pod slupkou

Testy
Související témata:

Výběr článků

Načítám