Hlavní obsah

Nový koncept armádního pick-upu dostal hybridní pohon

Prototyp taktického vozidla „Next Gen“ z dílny General Motors Defense vznikl na základech civilního pick-upu a nabízí nevšední kombinaci vznětového motoru, dvou elektromotorů a baterií. Slibuje tak kombinaci dlouhé výdrže i obtížnější detekce.

Foto: GM Defense

Prototyp taktického vozidla Next Gen

Článek

GM Defense, divize General Motors zaměřená na obranný průmysl, se pochlubila prototypem taktického vozidla s označením „Next Gen“, který má ukazovat možnou budoucnost armádních vozidel.

Základem prototypu je civilní pick-up Chevrolet Silverado 2500HD ZR2, který ovšem prošel zásadní proměnou. Pod kapotou je uložen 2,8litrový turbodiesel Duramax, který nepohání kola, ale funguje jako zdroj elektrické energie pro baterii tvořenou 12 moduly, která napájí elektromotory na přední a zadní nápravě.

Robustní pick-up se tak může pohybovat čistě na elektřinu, díky čemuž nabízí režimy označované jako Silent Drive a Silent Watch pro tichý pohyb a obtížnější detekci v oblastech, kde hrozí nebezpečí. Baterie přitom zvládají napájet i všechny systémy vozidla, včetně různých senzorů.

Foto: GM Defense

Prototyp Nex Gen vychází z civilního Chevroletu Silverado

GM Defense bohužel neuvádí, jak dlouho vydrží vozidlo v čistě elektrickém režimu, pokud by mu ale docházela energie, zapojí se do hry vznětový motor. Prototyp by tak měl podle výrobce nabídnout „takticky významný dosah s prodlouženou dobou trvání mise“.

Koncept umožňuje instalaci přídavného pancéřování, slibuje redukci spotřeby paliva, a navíc může fungovat při využití stávající palivové infrastruktury. Jeho jednodušší pohonný systém by měl navíc zjednodušit údržbu, a tedy i logistiku spojenou s provozem.

Prototyp by měl být k dispozici ve dvoumístné, čtyřmístné a šestimístné verzi, přičemž umožňuje optimalizaci pro plnění různých druhů úkolů, včetně velení, komunikace, boje proti dronům, evakuace zraněných a podobně.

Společnosti GM a Hyundai hledají možnosti společného vývoje a výroby automobilů

AutoMoto

Automobilka General Motors masivně propouští

AutoMoto

Výběr článků

Načítám