Hlavní obsah

Nissan zvažuje malý sporťák. Musel by se však vyplatit

Japonská automobilka Nissan hledá cestu, jak poslat do výroby malý sportovní vůz. Spolupracovat na něm s někým jiným však nechce. Vůz by měl být elektrifikovaný.

Foto: Nissan

Koncept Nissan IDx Nismo z roku 2013

Článek

Nissan Silvia by se mohl vrátit, alespoň podle viceprezidenta globální produktové strategie automobilky Ivana Espinosy. Ten v rozhovoru s australskými médii v Abú Zabí uvedl, že projekt je stále ve velmi rané fázi, ale že si Nissan mapuje nápady, jak vrátit tento model na trh. Zařadil by se pod sporťáky Z a GT-R.

Aktuálně firma pracuje na návrzích, jak by jeho architektura mohla vypadat. Espinosa také zmínil, že nový sportovní vůz bude koncipován s ohledem na elektrifikaci, ale neupřesnil, zda by šlo o hybridní systém, nebo o čistě elektrické vozidlo.

„Musíte najít něco, co bude fungovat globálně, abyste dosáhli dostatečných výrobních čísel,“ uvedl, z čehož můžeme odtušit, že by chtěl vůz nabídnout i v Evropě. „Nebudu se pouštět do dalších podrobností, jen říkám, že je elektrifikovaný, a pokud jde o potenciálně elektrifikovaný sportovní vůz, tyto prvky musí být vytvořeny od základu,“ dodal s tím, že něco takového spolkne velké investice.

Nissan GT-R by se mohl vrátit do Evropy

AutoMoto

„Ale jak jsem řekl a stále říkám ve své hlavě, máme v portfoliu tři sportovní vozy: GT-R, Z a něco dalšího. A to něco dalšího je v mé hlavě Silvia. Jestli to postavíme? Snažím se o to,“ uvedl.

Na otázku ohledně načasování nového modelu Espinosa uvedl, že by „rád viděl něco do konce tohoto desetiletí“. Nissan však není jediná značka, která v následujících letech přinese na trh elektrifikovaný sportovní vůz. Podobné plány má třeba Toyota, BMW nebo Porsche.

Přestože se zdá, že Nissan již věnoval značné úsilí a energii oživení modelu Silvia, Espinosa rychle zdůraznil, že to není potvrzení, že se model vrátí do prodejen, protože automobilka musí mít nejdřív jistotu, že se jí návrat modelu Silvia vyplatí.

„Nejsem si jistý, zda to uděláme, ale je to něco, co bych rád udělal, pokud budeme moci,“ řekl a dodal, že to nebude snadné i proto, že trh se sportovními vozy se zmenšuje.

Nissan testuje barvu, která může snížit emise a prodloužit dojezd

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám